Actie werkt!

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 24 april 2007.

De bonden en de werkgevers in het streekbusvervoer van Arriva, Connexxion en Veolia hebben in de nacht van maandag op dinsdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De werkgevers hebben ingestemd met de loonsverhoging van 3 procent die de buschauffeurs eisten. Het akkoord wordt dinsdagochtend voorgelegd aan de achterban van de vakbonden. Als die instemt met de regeling, zoals de onderhandelaars vermoeden, rijden de bussen woensdag weer volgens de gewone dienstregeling.(NRC)

Als de chauffeurs instemmen is het een felicitatie waard aan hen voor wie het ongetwijfeld niet prettig was om hun reizigers te moeten laten staan.

Maar met dit resultaat is de strijd nog lang niet gestreden. De geïntroduceerde marktwerking in het openbaar vervoer - die arbeidsvoorwaarden en kwaliteit uitholt - moet een halt toe worden geroepen.

In de Tweede Kamer dient de SP direct na het meireces een motie in om de verplichte aanbesteding van het stads- en streekvervoer uit de wet te halen. Of die het haalt zal afhangen van de PvdA, die voor een meerderheid kan zorgen. Vooralsnog willen ze enkel de vier grote steden buiten schot laten, maar dat is gewoonweg niet genoeg.