Een goedkoop proefballonnetje

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 24 april 2007.

De Minister van Financiën heeft vandaag een oud PvdA-plan uit de kast gehaald. Het proefballonnetje behelst het idee dat je leraren op ‘achterstandscholen’ (of ‘probleemscholen’) beter moet belonen. Een raar idee. Dat vond ik tien jaar geleden al, toen Rob Oudkerk zo iets voorstelde, en dat vind ik nog steeds.

Hoezo ‘achterstandscholen’? Laten we daar eens mee stoppen. Scholen zijn scholen, en overal doen de betrokkenen hun stinkende best om er iets goeds van te maken; leraren, leerlingen en ouders. Zijn er ergens problemen (waar zijn ze niet?), laat de politiek dan helpen om die problemen op te lossen. Aan een afkooppremie voor de leraren heeft niemand iets.

De segregatie (scheiding tussen ‘wit’ en ‘zwart’) in het onderwijs neemt nog steeds toe. Ook de scheiding tussen rijk en arm en hoog en laag opgeleid neemt nog steeds toe. Laat de PvdA daar eerst eens iets aan doen! De SP heeft daar al vaak voorstellen voor gedaan. Helaas gaf de PvdA tot nu toe steeds ‘niet thuis’.

Gelukkig is de AOB (van de FNV) tegen, en heeft het CNV laten weten dat het extra miljard dat het kabinet uittrekt voor onderwijs al lang vergeven is.