12 April: Gelijk werk, gelijk loon!

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 9 april 2006.

Krijgen ‘Brussel’ en de regering hun zin? Gaan de grenzen volledig open voor goedkope werkers uit nieuwe EU-landen? Dan wordt de arbeidsmarkt een ‘Wild West’. Nederlandse en buitenlandse werknemers komen dan in een ongekende concurrentieslag. De gevolgen zullen zijn dat we lagere lonen krijgen, slechtere arbeidsomstandigheden en werktijden en minder ontslagbescherming voor iedereen.

Tweederde van de Nederlanders zegt hier NEE tegen.

  • Nederland en Europa worden niet beter van steeds lagere lonen
  • Werknemers uit Polen worden hier misbruikt om de lonen te drukken
  • Oost-Europeanen worden uitgebuit alsof ze rechteloos zijn
  • Kleine ondernemers gaan gebukt onder oneerlijke concurrentie
  • De kansen van onze jeugd op de arbeidsmarkt verslechteren
  • Polen lijdt onder de uittocht van medisch personeel, bouwvakkers en jongeren

Dit is geen vooruitgang, maar de globalisering van uitbuiting.

Ierland heeft twee jaar ervaring met open grenzen. Zij willen terug naar gereguleerde toelating met werkvergunningen. De uitbuiting en de ontwrichting van de arbeidsmarkt brachten massa’s demonstranten op de been. Eén op de twintig werkenden in Ierland is nu Pools. De Nederlandse regering dacht tot voorkort dat hier 24.000 mensen zouden komen – het zijn er inmiddels 100.000. Nederland ligt veel dichterbij bij Polen dan Ierland en alle omringende landen houden vast aan werkvergunningen: wij worden het putje van Europa. Daarom moeten ook wij vasthouden aan het systeem van werkvergunningen en onze arbeidsmarkt eerst op orde stellen, voordat we ons in nieuwe avonturen storten.

We hebben het over de toekomst van Nederland en Europa, maar vooral ook over ons dagelijks bestaan: behoud van werk, sociale zekerheid, publieke voorzieningen en inkomen. En niet te vergeten: de toekomst van onze kinderen. Waar gaan de tienduizenden VMBO-leerlingen werken die nu worden opgeleid voor de bouw, het vervoer en de industrie? Waar gaan zij een eerlijke boterham verdienen als honderdduizenden Polen, Letten en Roemenen hun werk komen doen voor een paar euro per uur?

De SP wil een sociaal Europa waar innovatie, vooruitgang en samenwerking centraal staan, in plaats van moordende concurrentie ten bate van aandeelhouders, opdrachtgevers en rechtse politici.

Woensdag 12 april vanaf 12:00 uur wordt door vakbonden en anderen gedemonstreerd voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag vóór een gezonde arbeidsmarkt, vóór het behoud van het systeem van werkvergunningen en dus tegen het open zetten van de grenzen. Het motto is ‘Gelijk werk, gelijk loon’.

Luister hieronder naar mijn oproep op de radio of download hem hier.

Ps. De FNV verzorgt gratis busvoervoer, ook voor niet-leden. Voor meer informatie, kijk hier.