Leve het VMBO II

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 18 april 2007.

Vandaag ontving ik een mailtje van een docente van de VMBO-school waar ik vrijdag te gast was. Zij was geschrokken van berichten als zoude ik leraren van het VMBO ‘flapdrollen’ vinden. Sommige kranten schrijven dat, en de directeur zegt nu dat ik ‘alle VMBO-leraren heb beledigd’.

De bijeenkomst met enkele tientallen leerlingen afgelopen vrijdag in Someren zal ik niet snel vergeten. Zelden heb ik leerlingen zo openhartig horen spreken over het zogenaamde ‘nieuwe leren’. De kern van de goed gefundeerde kritiek was: We leren te weinig, we hebben te weinig contact met de leerkrachten en we zitten met z’n allen op het Plein waar het veel te druk is om je te kunnen concentreren. Hier staat een verslagje van de ontmoeting, en de reacties daarop.

Ik ben als docent ook niet tevreden over het werken op dit Plein en voel mij erg aangevallen door uw opmerking die in het Eindhoven Dagblad staat. Daarin staat te lezen: In de storm aan kritiek liet Marijnissen zich ontvallen de leerkrachten maar ‘flapdrollen’ te vinden.

Ik heb dit Plein niet verzonnen, dat heeft de directie gedaan en ik zorg niet voor de roosters, dat doet de roostermaker. En ook ik kan er niets aan doen dat er geen lokalen beschikbaar zijn, dat ligt aan de gemeente en directie van de school. Waarmee ik wil zeggen: de directie, de gemeente en de oprichters van dit Plein zijn hier de flapdrollen!

Ouderwets ben ik zeer zeker niet en sta geheel open voor vernieuwingen, maar vind wel dat er eens in goed overleg met docenten, die uiteindelijk het lesgeven als hun taak hebben, aan vernieuwing moet worden gewerkt, in plaats van alles van bovenaf door te dringen!

Ik heb haar het volgende geantwoord:

Ik zie net je mailtje. Ik vind leraren op het VMBO zeker géén flapdrollen. Ik heb grote bewondering voor ze omdat ik weet hoe zwaar het werk is.

Iedereen die erbij was afgelopen vrijdag, kan dat bevestigen. Helaas was je directeur er slechts even bij. Jammer dat ie denkt zo te moeten reageren, want op geen moment heb ik weerwerk van ‘m gekregen. Ook niet na afloop. Sterker, hij zei dat ie ook van mening was dat het nieuwe leren is ‘doorgeschoten’.

Het is curieus hoe een vermeende uitspraak van mij (Ik schreef er eerder over: Het woord ‘flapdrol’ kan alleen gevallen zijn in relatie tot het fictieve geval dat leraren niets zouden doen met de kritiek die door de leerlingen zo massaal werd geuit) zoveel te weeg kan brengen, en dat niemand rept over dat andere, de misstanden in het onderwijs. Nou, dan neem ik die taak wel op me.

Up-date:

Zo net wordt mij verteld dat degene die in de kranten heeft gemeend te moeten stellen dat ik alle VMBO-leerkrachten heb beledigd niet de man is die later bij het gesprek aanwezig was. Dat blijkt de lokatiemanager te zijn. Excuses aan hem.

De man die in de kranten geciteerd wordt is de algemeen directeur, Jan van de Rijdt. De man kent mij niet, was niet bij de bijeenkomst, én is de eindverantwoordelijke voor de scholengemeenschap en dus ook voor de wantoestanden. Dat verklaart een hoop.