AOW-plannen CDA, PvdA en CU

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 8 februari 2007.

Het CPB kraakt de plannen van de nieuwe regering met betrekking tot de AOW. Te ingewikkeld en er zijn financieel- economische bezwaren. Ik wil daar graag aan toevoegen dat ze niet sociaal zijn, zoals ik al in een eerdere reactie op het regeerakkoord heb aangegeven.

Het Boete-bonussysteem

De plannen voor de AOW zijn als volgt. Mensen die voor hun 65e stoppen met werken krijgen een boete. Ze moeten na hun 65e extra belasting betalen wanneer hun aanvullend pensioen boven de 18.000 Euro uitkomt. Let wel, 18.000 euro plus AOW is ongeveer 1800 euro netto per maand. Hoe eerder je stopt met werken, hoe hoger de boete na je 65e.

Dit boetesysteem moet ingaan vanaf 2011. In het begin wordt er 0,6% extra belasting geheven, dit percentage zal geleidelijk omhoog gaan tot 17,9% in 2040. De grens van 18.000 euro is gekoppeld aan de prijzen en niet aan de lonen, wat betekent dat in de toekomst steeds meer mensen, onder het boetesysteem gaan vallen. Wie doorwerkt na 65 krijgt een bonus.

Stoppen voor je 65e

Stoppen voor je 65e is voor velen geen luxe, maar bittere noodzaak. Met name mensen die jong zijn begonnen met werken, in zware beroepen, mogen blij zijn als ze de 65 halen. In 2005 werd door het CBS berekend dat 4 op 10 werknemers zichzelf in staat achtte hun beroep tot hun 65e door te zetten. Meer dan 80% van de mensen in de groep 60-64 werkt op dit moment niet. Niet omdat ze niet meer willen, maar veelal omdat ze niet meer kunnen. De groep die wel na zijn 65e doorwerkt is kleiner dan 5% en dit zijn meestal zelfstandigen die geen pensioen hebben opgebouwd.

Het bonussysteem is een doekje voor het bloeden. Ook de grens van 18.000 euro, eerder stelde men 15.000 euro voor, is niet zo hoog. Een gemiddeld middeninkomen zal hier al snel mee te maken krijgen. Kortom, de ‘Bos-belasting’ zal velen duperen en de ‘Balkenende-bonus’ zal maar enkelen voordeel geven.

Dit alles wordt gedaan onder het motto ‘de AOW betaalbaar te houden’. Maar uit alle cijfers blijkt dat de betaling van de AOW in de toekomst geen probleem is, omdat dit met de belasting over toekomstige, hogere, aanvullende pensioenen voldoende gedekt is. Dat vond het CDA toch ook? In ons programma – dat glansrijk door de berekeningen van het CPB kwam - hebben we aangetoond dat de vergrijzing goed kan worden opgevangen zónder mensen boetes op te leggen, nadat ze zich hun hele leven hebben ingezet voor de samenleving.

En was het niet Wouter Bos die samen met Halsema en mij op 2 oktober 2004 ten strijde trok tegen de plannen van Balkenende om de sociale zekerheid verder af te breken? 400.000 mensen - de grootste vakbondsdemonstratie ooit – lieten op het Museumplein in Amsterdam hun massale afkeer blijken tegen de maatregelen om stoppen met werken voor je 65e te ontmoedigen. En met resultaat! Stoppen met werken rond de 60 bleef voor mensen haalbaar. Al deze mensen worden nu door de plannen van Bos & Balkenende in de kou gezet.

De FNV en de Ouderenbonden wezen de plannen al eerder resoluut af. Nu ook het CPB zeer kritisch is, hoop ik dat deze regering naar de samenleving zal luisteren en dit onzalige plan zal intrekken.

In het debat over het regeerakkoord over ongeveer twee weken is dit één van de punten waar de SP stevig op zal hameren.