AZL-poen is koempelpensioen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 11 april 2007.

AZL

Stichting AZL in Heerlen is de uitvoerende organisatie van de pensioenfondsen voor de mijnwerkers in Limburg. Twee weken geleden werd bekend dat ze de overdracht van de pensioenen aan de ING-bank verkoopt, en daar een bedrag van 65 miljoen euro voor op strijkt. De oud-mijnwerkers zijn het daar niet mee eens. De stichting wil die miljoenen besteden aan mooie doelen, zoals een leerstoel over pensioenen aan de Universiteit van Maastricht. De mijnwerkers voelen zich opnieuw in de steek gelaten.

Het inmiddels opgerichte Actiecomité Mijnwerkerspensioenen gaat tegen de plannen van het AZL actie voeren. Het actiecomité bestaat uit oud-mijnwerkers en wordt ondersteund door het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen en de SP.

De redenen zijn op de site te lezen:

  • In de zeventiger jaren van de vorige eeuw voerden de oud-mijnwerkers nog massaal actie tegen hun bijzonder lage pensioenen, een actie die er toe leidde dat de pensioenen iets werden verhoogd en werden geïndexeerd.
  • Veel mijnwerkers zijn gestorven aan de gevolgen van silicose (stoflongen). De meesten kregen echter nooit een vergoeding van de mijnen voor het feit dat zij het werken in de mijn met hun gezondheid moesten bekopen. In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd daarom door de oud-mijnwerkers de actie “Ereschuld voor de oud-mijnwerkers” gevoerd. Uiteindelijk kregen zo’n tweeduizend oud-mijnwerkers een silicose vergoeding.
  • De pensioenen zijn nog steeds zeer bescheiden. Groot is daarom de verontwaardiging onder de Limburgse oud-mijnwerkers dat ze weer worden vergeten terwijl er nu gelden beschikbaar komen om hun pensioenen op te trekken.

Onder de leus “AZL-poen is koempelpensioen” is het actiecomité handtekeningen aan het ophalen voor de volgende eisen:

  • Erkenning van het mijnverleden en
  • AZL-miljoenen naar koempels en hun weduwen.

En het gaat goed. Een week na de oprichting van het comité zijn er al 5.000 handtekeningen binnen. Dus, help mee!