Zorg geen markt!

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 13 april 2007.

De actiegroep “Zorg geen markt” organiseert op woensdag 18 april de manifestatie “Stop de marktwerking in de thuiszorg!” op het Plein in Den Haag. De manifestatie is een protest tegen de rampzalige gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Volgens de actievoerders maakt de markt in de thuiszorg meer kapot dan je lief is. De Tweede Kamer zal diezelfde dag debatteren over de wet die 1 januari 2007 is ingegaan.

De afgelopen maanden heeft de actiegroep “Zorg geen markt” honderden verontrustende signalen ontvangen van zowel mensen die in de thuiszorg werken als van mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg.

Het blijkt dat de marktwerking in de Wmo verstrekkende gevolgen heeft. De concurrentie leidt zoals voorspeld tot grote bezuinigingen op het personeel. Mede hierdoor komt de kwaliteit van de thuiszorg zeer onder druk te staan. Mensen die contact opnamen met de actiegroep zijn zeer ongerust en boos. Ze meldden verslechteringen zoals: verschuiving naar goedkopere zorgkrachten, naar minder uren en bezuinigingen op het personeel.

Medewerkers en gebruikers van de thuiszorg zullen zelf hun ervaringen vertellen op de manifestatie. Tevens zijn er toespraken van CNV-bestuurder Leon Vincken en FNV-voorzitter Agnes Jongerius. SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant neemt de presentatie voor haar rekening, Harry Slinger de muziek. De manifestatie vindt plaats van 12.00 tot 13.00 op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag.