Actie toegankelijk OV voor gehandicapten

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 15 april 2007.

Actie toegankelijk OV voor gehandicapten

Eergisteren voerden visueel en lichamelijk gehandicapten gezamenlijk actie op Utrecht Centraal voor een toegankelijker OV. Met name bij de NS zijn nog steeds grote problemen. Mensen moeten zich drie uur van tevoren aanmelden en als er een probleem is - vertraging bijvoorbeeld, of een uitloop van een vergadering - dan kunnen ze in sommige gevallen zomaar weer drie uur moeten wachten. De spontaniteit in het leven wordt op deze manier volledig teniet gedaan.

Actie toegankelijk OV voor gehandicapten

Verschillende gemeenteraadsleden, wethouders en Kamerleden - waaronder Agnes Kant - waren bij de actie, en gingen mee naar de directie van de NS. Prorail, verantwoordelijk voor de aanpassingen op perrons en stations, ‘kon’ niet aanwezig zijn. De directie van de NS werd een boekje overhandigd met ervaringen van mensen uit het hele land.

Volgens de gehandicaptenorganisaties wordt er weliswaar gewerkt aan verbeteringen, maar het zal nog tot 2030 duren voor dat deze grotendeels gerealiseerd zijn. In het bijzonder voor mensen die instaphulp nodig hebben duurt dit te lang. Mensen met handicaps kunnen niet wachten. De lokale gehandicaptenorganisaties roepen de NS en andere landelijke betrokkenen op omdat veel problemen nu al verholpen kunnen worden. Zorg voor snelle, eventueel tijdelijke, oplossingen.

Agnes Kant was vorige week zelf al in de rolstoel gestapt om eens uit eerste hand te weten te komen hoe één en ander verloopt, ze liep meteen al tegen een flink aantal problemen aan. In 2004 deed de SP al een inventarisatie van problemen voor gehandicapten in het openbaar vervoer. Dat rapport kun je hier lezen (pdf).

Met de microfoon heeft Agnes de verhalen van enkele mensen opgenomen. Je kunt ze hieronder beluisteren.

Foto-reportage van de actie