OR moet meebeslissen over beloning bestuurders

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 17 juni 2006.

De salarissen van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland zijn in 2005 met ruim 10 procent gestegen. In 2004 kwam de verhoging nog uit op 13 procent. Bestuursleden van grote, niet-beursgenoteerde ondernemingen kregen gemiddeld 3 procent meer salaris. (Volkskrant)

De SP wil dat in de toekomst ondernemingsraden van bedrijven meebeslissen over de vaststelling van topsalarissen. Op die manier krijgen bestuurders geen beloningen meer, waarvoor geen draagvlak is.

Ewout Irrgang: “In veel bedrijven wordt het lager personeel gevraagd hun looneisen te matigen door bestuurders die zelf hun beloning jaarlijks met 10% of veel meer zien stijgen. De Code Tabaksblat is te zwak en wordt te vrijblijvend opgevat, transparantie leidt eerder tot hogere dan tot lagere topsalarissen en de gewetensfunctie van veel bestuurders lijkt ook zeer beperkt. Het is volstrekt duidelijk dat de graaicultuur blijft bestaan als we geen verdere maatregelen nemen. Door de Ondernemingsraad instemmingsrecht te geven, kunnen de werknemers zelf ingrijpen als de beloningen te gortig worden.”