Meer nieuws uit de provincies

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 26 maart 2007.

Vorige week werd duidelijk dat in veel provincies de SP - ondanks de grote winst - buiten spel wordt gezet. Inmiddels is er meer nieuws uit de overige provincies. Tekenend is de opstelling in Flevoland en Zeeland waar de andere winnaar CU er ook niet aan te pas komt. Maar in Noord-Brabant heeft het CDA zich wel heel erg laten kennen.

Noord-Brabant

De grote verkiezingsoverwinning ten spijt valt de Socialistische Partij ook in Noord-Brabant buiten de boot. Net als de afgelopen 33 jaar wordt het nieuwe provinciebestuur gevormd door een coalitie van CDA, PvdA en VVD.

Volgens de hevig teleurgestelde SP-fractievoorzitter Nico Heijmans heeft de VVD een samenwerking met zijn partij pertinent uitgesloten. Het CDA had al te kennen gegeven niet met alleen de SP een coalitie te willen vormen en ook niet met alleen SP en PvdA. Omdat de VVD dus nodig was, liepen de onderhandelingen met de SP spaak. (Brabants Dagblad)

Drenthe

De PvdA in Drenthe wil samen met de VVD en de ChristenUnie een nieuw college van GS vormen. PvdA-fractievoorzitter Eddy Veenstra maakte de voorkeur van zijn partij donderdagavond bekend tijdens een vergadering van provinciale staten. Het debat stond geheel in het teken van de formatie van een nieuw college van GS.

De afgelopen dagen voerde de PvdA verkennende gesprekken met alle partijen. Het CDA, dat dolgraag weer wilde regeren, staat net als vier jaar geleden buitenspel. Ook voor de grote winnaar van de statenverkiezingen in Drenthe, de SP, is geen plaats in het college van GS. (DVHN)

Zeeland

CDA, VVD, PvdA en SGP in de Zeeuwse Staten moeten recht doen aan de verkiezingsuitslag van 7 maart. Dat betekent een koersverlegging waarin de visie van de partijen die winst hebben geboekt tot uitdrukking komt.

Het grote minpunt van een nieuw dagelijks provinciebestuur van de vier partijen, is dat het geen van alle winnaars zijn. Die - SP, ChristenUnie en PvZ - staan aan de kant.

Tijdens de bespreking van het verslag van informateur T. Verbree spraken de vertegenwoordigers van deze partijen daar gisteravond hun verbazing en teleurstelling over uit. L. Lievaart-Kist (SP): “Het ziet ernaar uit dat het beleid wordt voortgezet waarvan de kiezers hebben aangegeven dat ze er niet gelukkig mee zijn.” D. Visser (ChristenUnie): “Wij zijn niet serieus genomen.” J. Hageman: “De uitkomst lag al tevoren vast.” (Zeeuwse Courant)

Flevoland

Ondanks de forse winst lijkt het er niet op dat de ChristenUnie kan toetreden tot Gedeputeerde Staten. Informateur Henk Vonhoff adviseert om de coalitie van VVD, PvdA en CDA voort te zetten. Een gemiste kans, vindt fractievoorzitter Dick Schutte van de ChristenUnie.

Volgens Vonhoff wijken de standpunten van SP en ChristenUnie, de twee grote winnaars van de verkiezingen, teveel af van de denkbeelden van de drie partijen die al sinds 1986 de scepter zwaaien over Flevoland. (OpUrk)

Dit verslag van de persconferentie in Groningen is ook tekenend.

Volgens CDA lijsttrekker Henk Bleker heeft Groningen nu eenzelfde coalitie als in Den Haag. ‘Daardoor heeft onze coalitie in Groningen ook meer kans om in Den Haag wat klaar te maken. En als je in Den Haag strijdt om iets voor Groningen te bereiken, dan moet je geen muiterij hebben op de Groninger vloot. Bij de SP zagen we het muitende marinepersoneel nu al klaar staan als het ware’, aldus Bleker. (GIC)

En PvdA-raadslid Alard Beck uit Nijmegen heeft in ieder geval grote bedenken over hoe het in Gelderland ging.

In mijn ogen heeft de Statenfractie een politieke blunder van formaat gemaakt. De verkiezingsuitslag wijst op een coalitie CDA, PvdA en SP en de gronden waarop dat niet door de PvdA is geaccepteerd zijn niet valide en doen geen recht aan de verkiezingsuitslag. Ik kan en wil het ook niet aan de kiezers uitleggen, want er is zelfs nooit overwogen de SP erbij te betrekken en dat geeft te denken. (Weblog)

Blijven over; Friesland en Utrecht, de kansen zijn klein. Ik herhaal dan ook mijn conclusie van vorige week:

Inmiddels is de boodschap aan ons wel duidelijk. Men wil kost wat kost voorkomen dat de SP kan laten zien dat ze óók kan besturen. In de steden waar we in het college van B&W zitten zijn we bij de laatste verkiezingen percentueel over het algemeen sterker gestegen dan gemiddeld… Ondertussen zit er voor ons niks anders op dan groeien, groeien en nog eens groeien. Dat zijn we dan ook vast van plan.