‘Topman PCM per direct opgestapt’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 5 april 2007.

Ton aan de Stegge stapt per direct op als topman van krantenuitgever PCM. Aan de Stegge vertrekt na een geschil met de Stichting Democratie en Media.

De stichting is de opvolger van Apax, die Aan de Stegge aanstelde. Hij heeft slechts een jaar aan de top gestaan bij PCM. Apax verkocht zijn belang bij PCM aan de stichting Democratie en Media. De PCM-top, onder wie Aan de Stegge, verdiende miljoenen aan die verkoop.

Onlangs stapte ook directeur Alberdingk Thijm op bij PCM. De redacties maakten toen groot bezwaar tegen zijn hoge vertrekpremie. De PCM-top bestaat nu alleen nog uit directeur Groenewegen.

(Bericht Teletekst NOS)

Ook in de wereld van de commerciële media komen dit soort excessen voor. Ondertussen gaat de ‘concentratie van de kranten’ door. Ik maak me grote zorgen over de onafhankelijkheid en pluriformiteit van de gedrukte media in ons land. Veel kranten en titels zijn al verdwenen, andere zagen zich genoodzaakt samen te gaan. Er bestaat nog maar een handvol conglomeraten.

Je vraagt je af waar dat heen moet. Ik ben er erg voor wanneer de journalisten en verslaggevers, de dragers van ‘de krant’, niet zouden afwachten, maar zelf een idee zouden ontwikkelen over hoe de onafhankelijkheid en pluriformiteit in de toekomst bewaard kan blijven.