Een eerste stap…

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2007.

Alle bewoners van een verpleeg- of een verzorgingshuis krijgen binnen drie jaar een eigen slaapkamer. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gaat daar werk van maken, blijkt uit een actieplan dat zij donderdag zal toelichten. (Nu.nl)

Tijdens de verkiezingen heeft de SP een groot punt gemaakt van onze zorg voor ouderen. Ik heb de manier waarop het er aan toegaat in verzorgingshuizen vergeleken met ‘intensieve menshouderij’, ondanks de inzet van de verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens het ministerie delen op dit moment 16 duizend ouderen een kamer met drie of meer medebewoners. Hoeveel er op een tweepersoonskamer slapen, is onbekend.

Ouderen moeten het recht hebben op zelfstandige woonruimte en privacy, met op hen afgestemde zorg en voorzieningen in elke wijk. Laten we hopen dat we erin slagen binnen afzienbare tijd te kunnen spreken over kleinschalige, intieme en menselijke woonvormen waar onze ouderen zich thuis kunnen voelen en op een goede manier van hun oude dag kunnen genieten. Het is immers een beschaafd land onwaardig als wij onze ouderen wegstoppen en laten verpieteren, terwijl ze juist in deze fase van hun leven onze hulp en zorg hard nodig hebben. Helaas hoeft dit volgens het plan van Bussemaker niet perse kleinschalig en in de wijken te gebeuren. Ik vind dat juist wél van groot belang, onder andere om onze ouderen bij de samenleving te blijven betrekken.

Bussemaker wil ook 5000 extra verpleegkundigen aantrekken. Ook dat is een leuke eerste stap, maar volstrekt te weinig. Volgens de sector is het dubbele, minstens 10.000 nodig.

Het is mooi dat de regering nu eindelijk werk lijkt te maken van de SP-plannen, maar het is nog lang niet genoeg.