De analyse van de GPD

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2007.

Onderstaand artikel uit BN/De Stem kreeg als titel mee ‘De SP regeert gewoon mee’…

SP-leider Jan Marijnissen mag thuis met een hernia op bed liggen, hij is wel degelijk aanwezig in Den Haag. Het lijkt soms alsof Marijnissen met Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet het land bestuurt.

“Er wordt door het kabinet heel goed naar de SP geluisterd”, zegt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP. “Dat is prettig oppositie voeren.” Of het nu gaat om Europa, de ‘demontage van de grootschaligheid’, het ontslagrecht, de terugkeer naar de menselijke maat, de bescherming van postbodes: het is alsof de PvdA in het kabinet de SP-standpunten vertolkt.

“Je merkt de druk van de SP richting PvdA”, erkent CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel. “Bij de liberalisering van de post ging het vooral over arbeidsvoorwaarden. De SP pakte onmiddellijk de PvdA aan: dat ze de postbodes in de steek lieten.”

Sinds de parlementsverkiezingen van 22 november, toen de sociaaldemocraten negen zetels verloren en de socialisten forse winst boekten, is dit het verhaal: de PvdA voelt zich opgejaagd door de meisjes en jongens van Marijnissen. Alles wat de SP goed doet, doet de PvdA fout. De SP heeft een duidelijke leider, de kaders zijn aanwezig op straat en de partij heeft een consistent links verhaal. De PvdA stelt er bitter weinig tegenover, zo blijkt ook uit de conclusies van de commissie-Vreeman. Vreeman onderzocht de redenen van de slechte verkiezingsresultaten van de PvdA en constateert dat de boodschap niet helder was en het leiderschap van Wouter Bos weinig overtuigend. Ondanks de regeringsdeelname en het vicepremierschap van Bos blijft het bij de PvdA broeien. “Geen wonder, als je bedenkt dat we in de peilingen ooit op zestig zetels stonden”, zegt een ingewijde.

Volgens oud-partijstrateeg Jacques Monasch moet de PvdA als de ‘hoeder van de sociaaldemocratie’ de SP van haar terrein verdrijven. Andere PvdA’ers willen een fusie met de SP. Maar bij de SP wachten ze liever af hoe de PvdA verder in de verdrukking raakt. Tot die tijd regeert Marijnissen mee.