Preferendum

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 6 juni 2007.

Arnhem

Arnhemmers gaan woensdag naar de stembus om te stemmen over de aanleg van een haven in het centrum. De mogelijkheid om tegen het miljoenenproject te stemmen ontbreekt echter. Kiezers kunnen alleen hun voorkeur uitspreken over drie varianten van de haven. Dat is tegen het zere been van veel kiezers. (Gemeente.nu)

De SP in Arnhem boycot samen met twee lokale partijen de verkiezingen. Een keuze tussen ja, ja, of ja, is natuurlijk belachelijk. Deze folder (pdf) maakt dat verder duidelijk.

De commotie omtrent het preferendum, en de handige uitweg die deze vondst biedt aan bestuurders in de problemen is overigens niet onopgemerkt gebleven. Je kunt zo immers verhinderen dat mensen een principiële keuze tussen ja of nee maken. De WRR pleit voor een preferendum omtrent Europa, waarbij kiezers in een vroeg stadium zelf mogen kiezen tussen verschillende varianten van een grondwet, pardon - het verdrag. Een leuke proefballon, maar voor de komende top, waar er knopen worden doorgehakt, helemaal niet van toepassing.