De jongeren van het CDA

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 7 juni 2007.

Het CDJA wil dat de Nederlandse bevolking zich opnieuw per referendum uitspreekt over een nieuw Europees verdrag. Het CDJA dient een voorstel in op het CDA congres.

Het CDJA wil dat de Nederlandse bevolking zich opnieuw per referendum uitspreekt over een nieuw Europees verdrag. Het CDJA dient daartoe een voorstel in op het CDA congres van komende zaterdag. Een nieuw referendum is een unieke kans om weer het debat met de burger over Europa aan te gaan.

‘De regering probeert het vorige referendum als vaststaand feit te negeren’, aldus CDJA-voorzitter Harry van der Molen. ‘Het CDA heeft te weinig zelfvertrouwen om de burger te overtuigen en ontloopt het debat, waardoor de burger het gevoel krijgt dat de grondwet alsnog door zijn strot geduwd wordt.’

Het CDJA is verontrust over het feit dat de regering en het CDA het debat niet aandurven. Veel politici hebben geen duidelijke visie op Europa en slagen er zodoende niet in het broodnodige vertrouwen voor Europa te winnen. Zaken als een Europees asielbeleid en de grenzen van de Europese Unie vragen juist om discussie vinden de jongeren.

Harry van der Molen: ‘Balkenende IV is honderd dagen het land ingetrokken om de dialoog met de burger aan te gaan, maar een debat over de grondwet is taboe. Een referendum is nodig om de legitimiteit van Europa te bevestigen.’

(Persbericht CDJA)

Benieuwd wat Henk-Jan Ormel (CDA) daar van vindt, die noemde een tweede referendum ongrondwettelijk.