Van opbouw- naar vechtmissie

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 18 september 2006.

Het onderscheid tussen de antiterreuroperatie Enduring Freedom en de ‘opbouwmissie’ ISAF-III in Zuid-Afghanistan is opgeheven. Dat meldt de Amerikaanse Congressional Research Service (CRS). De CRS, een niet-partijgebonden onderzoeksinstituut van de Amerikaanse overheid, schrijft dat in een onlangs verschenen rapport.

Naar aanleiding van de oplaaiende strijd met de Talibaan in Zuid-Afghanistan zijn dit voorjaar de rules of engagement – de geweldsinstructies – van ISAF-III herzien, waardoor deze NAVO-operatie nu als ‘vechtmissie’ en ‘counter-insurgency’-operatie geldt. De doctrine van een scheiding tussen Enduring Freedom (OEF) en ISAF, en de omschrijving van ISAF als primair gericht op ‘opbouw’ en ‘stabilisatie’ zijn verlaten.

Volgens het ministerie van Defensie zijn de rules of engagement en de bijbehorende geweldsinstructies van ISAF-III nog dezelfde als in februari, ten tijde van het Tweede-Kamerdebat. (NRC)

Ook VVD’er Van Baalen zegt dat de rules of engagement niet zijn veranderd. „Natuurlijk lopen OEF en ISAF in elkaar over”, zegt hij. „Dat kon iedereen in februari weten. Het probleem is dat de PvdA destijds onderscheid heeft willen aanbrengen, waar dat niet kon. De PvdA leeft ten aanzien van Afghanistan in een schijnwereld”.