Olie op het vuur

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 11 juni 2007.

In de afgelopen dagen heeft president Bush zich laten fêteren in Albanië. Zijn pleidooi voor een snelle onafhankelijkheid van Kosovo van Servië deed het daar natuurlijk erg goed. Inmiddels is er vanuit Servië woedend gereageerd op dit Amerikaanse avonturisme.

De situatie in Kosovo is na de oorlog in 1999 is nog steeds gespannen. Velen zijn inmiddels uit Kosovo verdreven. Op enkele enclaves na is het landje volledig Albanees. Het UCK, dat zich steeds gesteund heeft geweten door de VS, de EU en de NAVO, heeft haar doel bijna bereikt: een volledig Albanees en onafhankelijk Kosovo. Hoewel het Westen steeds heeft benadrukt dat dit niet het politieke einddoel was van haar bemoeienissen met het conflict, wordt nu steeds duidelijker dat we voor de gek gehouden zijn.

De mensen in de regio maken zich grote zorgen over de toekomst wanneer Kosovo geheel Albanees én onafhankelijk wordt. Wat gaan de Albanese minderheden in Montenegro en Macedonië doen? Hoe lang zal een samengaan met Albanië op zich laten wachten? En wat voor gevolgen zal dat hebben voor de stabiliteit en veiligheid in de regio.

In 2000 schreven Karel Glastra van Loon en ik een boek over de laatste Balkan-oorlog, in het bijzonder over de episode waarin Kosovo in het brandpunt van de belangstelling stond. Ben je geïnteresseerd in de achtergronden, dan kun je het boek ‘De laatste oorlog’ hier on line lezen. (Het boek komt overigens binnenkort uit in een Engelse versie.) Met name dit hoofdstuk gaat in op de politieke gevolgen van de oorlog.