Turkije bombardeert de Koerden

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2011, 13:40.

Net terug van vakantie word ik direct met de harde realiteit geconfronteerd. In Libië lijkt de strijd een einde te naderen en Turkije bombardeert Koerdische doelen in Irak. Dat laatste krijgt weinig aandacht in de media en mede daarom heb ik er vandaag Kamervragen over gesteld. Die aanvallen zijn naar mijn opvatting in strijd met het internationaal recht en ik ben dan ook benieuwd wat het oordeel is van de minister van Buitenlandse Zaken. Hieronder mijn vragen.

  • 1. 
    Wat zijn naar uw inlichtingen de politieke doelstellingen van de Turkse regering met het veelvuldig bombarderen, zeker 132 doelen sinds 17 augustus 2011, van doelen in Iraaks-Koerdistan?
  • 2. 
    Is het juist dat zeker zeven Irakese burgers bij de luchtaanvallen zijn gedood? Is het tevens juist dat wegen en bruggen in Noord-Irak zijn vernietigd door de luchtaanvallen?
  • 3. 
    Deelt u de opvatting van de voorzitter van het parlement van de Koerdische regio in Irak dat de Amerikaanse autoriteiten de bedreiging van het Iraakse grondgebied hebben genegeerd? Indien neen, waarom niet?
  • 4. 
    Deelt u de mening dat deze aanvallen in strijd zijn met het internationaal recht? Indien neen, waarom niet?
  • 5. 
    Is het juist dat ook Iran een maand geleden aanvallen uitvoerde op Noord-Irak? Kunt u bevestigen dat Turkije en Iran overleg voeren of afspraken maken over acties in het noorden van Irak? Kunt u dat toelichten?
  • 6. 
    Zijn deze aanvallen naar uw oordeel een gevaar voor het behoud van de territoriale eenheid van Irak, waar Turkije zich volgens uw brief van 12 maart 2010, voor inzet?

Deelt u de opvatting dat dit probleem de regio blijvend destabiliseert? Zo ja, op welke wijze denkt u dat dit kan worden opgelost?

  • 7. 
    Bent u bereid de Turkse regering op te roepen onmiddellijk met deze militaire interventie te stoppen? Kunt u dat toelichten?
  • 8. 
    Deelt u de opvatting dat het periodiek bombarderen van delen van Noord-Irak, zoals al jarenlang gebeurt, een oplossing van de Koerdische kwestie niet dichterbij brengt? (5) Indien neen, waarom niet? Zo ja, waarom wel?
  • 9. 
    Bent u bereid bij de Turkse autoriteiten aan te dringen op een onmiddellijke democratisering van de Koerdische delen van Turkije waarbij vrijlating van de gekozen Koerdische politici een eerste vereiste is en waarbij ook opstandelingen in Irak moeten worden betrokken teneinde een vreedzame oplossing dichterbij te brengen? Kunt u dat toelichten?