Aankomst in Kenia

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op donderdag 25 augustus 2011.

Vandaag de hele dag gesprekken in Nairobi. Vice-voorzitter van het parlemenr Farah Maalim, afkomstig uit de grensregio met Somalië gaf aan dat er 4 redenen zijn waarom mensen uit Somalië vluchten: droogte, al- Shabaab, zoektocht naar betere leefomstandigheden en een falend VN systeem. Hij is kritisch over de voedseldistributie. Een ander probleem is dat de bevolking in het gebied waar de vluchtelingen worden opgevangen, net zo arm is als de vluchtelingen! Later op de dag spreken we met parlementsleden van de buitenlandcommissie. Zij geven aan dat Kenia nu per dag 5000 nieuwe vluchtelingen opneemt en dat Italië al piept als er 450 vluchtelingen per 3 weken aankomen. De crisis in Somalië geeft ook groeiende spanning in Kenia en zij vinden dat de internationale gemeenschap veel te weinig doet.

We praten ook met diverse gesprekspartners over de piraterij en krijgen de laatste info van de EU regional political officer Bargfrede en de Nederlander Dirk Burger van het UN office on drugs and crime (UNODC). Er zijn meer afkortingen dan een normaal mens kan onthouden! Nederland draagt bij aan het bouwen en opknappen van gevangenissen in de regio. Het aantal kapingen neemt niet af en de kaping zelf wordt gewelddadiger. Het is een groot internationaal probleem. De criminele netwerken die achter de piraterij zitten, worden onvoldoende aangepakt. Misschien een taak voor Eurojust, maar dan moeten die wel meer budget krijgen, aldus Burger.

De werklunch is in het kantoor van de KNCHR ( Kenyan National Committee on Human Rights). Deze organisatie doet veel werk voor het ICC ( International Criminal Court) vanwege de mogelijke aanklacht tegen 6 hooggeplaatste Kenianen die mogelijk worden aangeklaagd voor hun rol in de enorme onlusten na de verkiezingen van 2007. Er vielen toen 1300 doden in 2 maanden. Het is belangrijk dat zorgvuldig met deze aanklacht wordt omgegaan en men is bang dat de zaken in de doofpot terecht komen. Kenia is instabiel en in een kritische transitieperiode. 2012 zijn er nieuwe verkiezingen. In de Keniaanse politiek is nu sprake van een patstelling tussen president Kibaki en premier Odinga. De ICC aanklacht zal een cruciale rol gaan spelen in de komende verkiezingen.

We kregen eind van de middag een presentatie van het werk van de African Wildlife e tuin Foundation (AWF). 60 % van het wild in Kenia leeft buiten de wildparken en er wordt nu getracht om deze dieren te beschermen door perspectief te bieden aan de plaatselijke bevolking. Er worden bijv. Ecolodges gebouwd om bewust en kleinschalig toerisme te bevorderen. Een mooi project dat steun ontvangt van de Nederlandse overheid.

' s Avonds ontmoeten we leden van de Nederlandse gemeenschap op een receptie in de tuin van de residentie van de ambassadeur. Vele Nederlanders ontmoet die hun hart hebben verpand aan Kenia en hier soms al tientallen jaren wonen. Enkele kleine kikkers brachten vanuit een vijver in de residentietuin een doordringend en exotisch kwaakgeluid voort, waarmee zij het normale receptiegeluid niet alleen parafraseerden, maar ook met glans overkwaakten.