Actieplan aanpak geweld in zorg - Hoofdinhoud
Steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden worden het slachtoffer van patiënten of familieleden die overlast veroorzaken, intimideren of gewelddadig worden. Ruim 34 procent van de zorgmedewerkers geeft aan in 2010 wel eens bedreigd te zijn met geweld. Om dit geweld te stoppen en mensen veilig te laten werken zijn er stevige maatregelen nodig. De PvdA heeft daarom een plan opgesteld van zeven maatregelen om geweld tegen werknemers in de zorg aan te pakken.
1. Training
Alle zorgverleners moetenworden getraind in het voorkomen van geweld.
2. Registratie
Als geweld zich voordoet moet dit ook worden geregistreerd zodat we weten wie zich schuldig maakt aan geweld en hoe vaak het voorkomt.
3. Schade verhalen
Geweld mag niet lonen daarom moet er altijd aangifte worden gedaan en de schade verhaald op de daders.
4. Anoniem aangifte doen
Er moet ook altijd anoniem aangifte kan worden gedaan op het adres van de zorginstelling en op personeelsnummer. Hiervoor moeten richtlijnen komen voor het OM.
5. Wie niet wil luisteren moet voelen
Vooral onder de invloed van drank en/of drugs gaan mensen agressief gedrag veroorzaken. Mensen die willens en wetens keer op keer door drank- of drugsmisbruik worden opgenomen en daardoor gewelddadig zijn moeten zelf voor (een deel van) de kosten opdraaien.
6. Staking van dienstverlening
Wanneer mensen bewust en vaker geweld gebruiken moet de zorg hun ontzegd kunnen worden.
7. Werkgever aansprakelijk
Veilig werken is een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever. Werkgevers die onvoldoende maatregelen nemen om hun medewerkers veilig te laten werken moeten een boete krijgen.