Afghaanse politie vecht gewoon mee

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 29 augustus 2011, 14:25.

Anders dan premier Rutte heeft beloofd, vecht de Afghaanse politie gewoon mee tegen de Taliban. Dat blijkt onder meer uit dit bericht. Dat is nu al het geval en dat zal straks ook het geval zijn als Nederlandse militairen agenten hebben opgeleid, zo zei politiecommandant Qatra. De vraag is nu wat Jolande Sap van GroenLinks gaat doen. Gaat ze nu haar steun aan die zogenaamde trainingsmissie intrekken, waardoor er geen meerderheid meer is in de Tweede Kamer? Of gaat ze afwachten en rustig toekijken wat het in de praktijk wordt? Ik vrees het laatste. De minister van Defensie heb ik in ieder geval om duidelijkheid gevraagd. Lees hieronder mijn vragen:

  • 1. 
    Is het juist dat de AUP in de provincie Kunduz niet langer alleen mogen vechten uit zelfverdediging, zoals het voorgenomen beleid was, maar ook offensieve acties mogen ondernemen zoals politiecommandant Qatra stelt? Zo ja, wat zijn de nieuwe instructies en waarom zijn deze instructies afgegeven
  • 2. 
    Deelt u de opvatting dat de nieuwe instructies niet overeenkomen met de afspraken die met de Kamer zijn gemaakt? Kunt u dat toelichten?
  • 3. 
    Wat is de toedracht en de afloop van een vuurgevecht begin augustus waarbij Afghaanse politieagenten in een vuurgevecht waren verwikkeld met aanslagplegers op een hotel voor buitenlanders in Kunduz-stad? Hadden Nederlandse militairen in Kunduz een rol de opsporing van de aanslagplegers? Zo ja, welke?
  • 4. 
    Is het juist dat de AUP-deelname aan offensieve acties is gepland? Deelt u de opvatting dat AUP-deelname aan offensieve actie niet in overeenstemming met het mandaat van de Kamer is? Indien neen, waarom niet?
  • 5. 
    Hebt u kennis genomen van een bericht dat de Afghan National Police in de omgeving van Kunduz-stad bij acties betrokken was die ook in tal van andere plaatsen in Afghanistan werden ondernomen en waarbij in totaal zeker 6 mensen om het leven zijn gekomen? Waren ook agenten van de AUP uit Kunduz bij deze operatie betrokken? Zo ja, op welke wijze? In hoeverre was deze betrokkenheid in overeenstemming met de afspraken?