Verschillen sterftecijfers bewijzen noodzaak transparantie

Met dank overgenomen van A. (Anne) Mulder i, gepubliceerd op woensdag 7 september 2011, 13:54.

De VVD wil dat ziekenhuizen maximale openheid bieden over de verschillen in sterftecijfers. Tweede Kamer-lid Anne Mulder: “Patiënten hebben er recht op te weten waar ze de beste zorg voor hun aandoening kunnen krijgen. De verschillen tussen ziekenhuizen zijn in de praktijk groot. Daarom moeten ze wat mij betreft openheid van zaken bieden. Bijvoorbeeld door de sterftecijfers voor specifieke behandelingen op hun website te zetten. Die openheid zal ze prikkelen om betere zorg te leveren. Vreemde ogen dwingen immers. Daarbij moet je natuurlijk wel corrigeren voor de complexiteit van de gevallen die achter de cijfers zitten. Want misschien heeft het ene ziekenhuis relatief veel zwaardere gevallen en het andere relatief veel lichtere.”

Volgens Mulder draagt transparantie bij aan de noodzakelijke specialisatie van ziekenhuizen: “Minister Schippers wil dat ziekenhuizen zich voortaan specialiseren in plaats van alle behandelingen te verrichten. Door specialisatie wordt dure medische apparatuur veel efficiënter benut. Bovendien maken artsen en afdelingen meer vlieguren, waardoor ze beter worden in hun vak. Dat leidt in de praktijk tot een hogere kwaliteit en tot een lagere prijs. De transparantie waar ik voor pleit zal ziekenhuizen dwingen zichzelf toe te leggen op die behandelingen waar zij het beste in zijn. Dat is uitermate goed nieuws voor de patiënt.”

Op dit moment hebben we in Nederland 100 ziekenhuizen die allemaal zo goed als alle behandelingen verrichten. Dat komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede. Zo heb je in de omgeving van Eindhoven een vier keer zo grote kans om aan je hernia geopereerd te worden dan in Zeeland. En uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat de kans dat een hartpatiënt tijdens de behandeling overlijdt in het ene ziekenhuis tien keer zo groot is als in het andere. Mulder: “Die versnippering komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede. De weg naar lagere sterftecijfers en betere zorg voert dan ook langs transparantie en specialisatie.”