Vooroordelen bij asielaanvragen niet gepast - Hoofdinhoud
"Het is niet gepast en totaal ongewenst dat asielaanvragen worden beoordeeld op basis van stereotypen en vooroordelen", reageert Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement, op de resultaten van nieuw onderzoek in Europa. "De Europese Commissie vraag ik dringend op te treden om deze praktijken tegen te gaan."
Asielverzoeken van homoseksuele vluchtelingen worden in Europa - ook in Nederland - vaak afgewezen op grond van vooroordelen en stereotypen. Dat concluderen onderzoekers van COC Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam in het onderzoek 'Fleeing Homophobia'. De onderzoekers wilden weten hoe landen van de EU omgaan met asielverzoeken van vluchtelingen die in hun eigen land vrezen voor vervolging vanwege hun seksuele oriëntatie of gender-identiteit. Het onderzoek kwam mede tot stand dankzij de steun van de Europese Commissie.
‘Asielaanvragen beoordelen op basis van objectieve criteria’
"Het onderzoeksrapport laat zien dat er aanzienlijke verschillen zijn in de manier waarop de Europese landen asiel verlenen aan homoseksuele asielzoekers. Asielaanvragen moeten worden beoordeeld op basis van objectieve criteria, die gelden in alle Europese lidstaten, en niet op basis van vooroordelen", zegt Bozkurt.
Asielzoekers die zeggen homoseksueel te zijn maar zich niet "nichterig" genoeg gedragen, worden volgens de onderzoekers vaak niet geloofd. Dat is al helemaal het geval als ze eerder waren getrouwd of kinderen hebben. Ook wordt het asielverhaal van homoseksuelen en lesbiennes in Europa vaak niet serieus genomen omdat ze zich niet onmiddellijk durven te uiten of omdat ze zich niet nadrukkelijk in homo- of lesbokringen begeven. Dat komt ook in Nederland voor, zo stellen de onderzoekers vast. Soms wordt asiel in Nederland afgewezen omdat, volgens de autoriteiten, vervolging in eigen land niet aan de orde is zolang ze hun seksuele voorkeur maar discreet houden. Sommige lidstaten, waaronder Denemarken, nemen de asielaanvraag pas serieus als de vluchtelingen aantonen dat er concrete aanwijzingen zijn voor vervolging in hun eigen land.
Bron foto: SXC / quil.