Machiavelli over de Borgia-familie

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op dinsdag 13 september 2011.

Machiavelli, veelal besmeurd door hen die het niet begrepen (of vaker: niet gelezen) hebben.

Wat hij schreef, ok: ‘it ain’t a pretty picture’, maar het was geen pleidooi voor immoraliteit. Het was het realisme van wat amoreel gezien het effectiefst zou zijn met het oog op macht. Pas bij het maken van de keuzes komt de moraal naar voren.

Ik zal echter geen college gaan geven, de aanleiding voor deze post is de fraaie TV-serie ‘The Borgias’. 15e eeuw, Alexander Borgia wordt Paus Alexander VI en het machtenspel is in volle gang in wat we nu kennen als Italië. Milaan, Venetië, Florence, de Romeinse gebieden en Napels (dat heel Zuid-Italië behelst) zijn machtige republieken/stadsstaten en het kleine Rome speelt een centrale rol. Want elke heerser wil de zegen van de Paus want daarmee God. Een fraaie serie vol intriges en een lust voor het oog (met ook een oog voor lust). En om even chauvinistisch te doen: het is toch leuk dat ‘the beauty of Rome’ gespeeld wordt door Lotte Verbeek.

Machiavelli komt er spaarzaam in voor, maar wel meteen verpletterend. Compleet gefingeerd, maar de geest van Machiavelli is fraai gevangen in houding en fraaie teksten.

Neem de dialoog tussen de Kardinaal en Machiavelli:

Machiavelli: “And, what do you want of Florence?”

Cardinal: “Nothing”

Machiavelli: “Oh, then we will charge you nothing”

Cardinal: “You misunderstand, I ask that Florence DO nothing.”

Machiavelli: ‘Ah… That’s a different kind of nothing. That WILL cost you something”

Ik ben de enige niet die ervan geniet en iemand heeft de scenes met Machiavelli aan elkaar geplakt en op YouTube gezet.. Enjoy:

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo