Sixpack over financieel-economisch toezicht komt gehavend uit onderhandelingen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 16 september 2011, 11:37.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de raad van Europese ministers hebben een akkoord bereikt over het 'sixpack', zes wetsvoorstellen die het financieel en economisch toezicht in de Europese Unie versterken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout betreurt het dat, ten opzichte van de eerdere plannen, landen die zich niet houden aan de begrotingsafspraken in deze deal makkelijker onder een sanctie uit kunnen.

Boete ontlopen

De onderhandelingsdelegatie van het Europarlement heeft een forse veer gelaten, constateert Eickhout. Onder druk van de Europese ministers, met Frankrijk voorop, zijn de semiautomatische sancties voor landen die de Europese begrotingsnormen dreigen te overtreden, verder afgezwakt. “De regeringen van de eurolanden blijven een te grote vinger in de pap houden als er over sancties moet worden besloten”, vindt Eickhout.

“Het wordt moeilijker, maar niet onmogelijk voor landen om een boete te ontlopen wanneer de Europese Commissie die wel noodzakelijk acht. Blijkbaar hebben een paar EU-lidstaten zich binnenskamers minder hard ingespannen voor een streng begrotingstoezicht dan zij in het openbaar beweren.”

Ver weg van eurocommissaris voor Financiën

Van de sterke eurocommissaris van Financiën met doorzettingsmacht, zoals de Nederlandse regering die nastreeft, zijn we met dit compromis nog ver verwijderd. “Net als de onderhandelaars van het Europarlement zal de Nederlandse regering moeten uitleggen waarom zij instemt met dit akkoord”, aldus Eickhout.

Europees toezicht op economisch beleid

Een tweede belangrijk onderdeel van het sixpack is het Europese toezicht op macro-economische onevenwichtigheden in de eurolanden. De Europese Commissie gaat voortaan niet alleen het financiële, maar ook het economische beleid van de eurolanden controleren. Als bijvoorbeeld privéschulden, de huizenmarkt of de handelsbalans in een land een gevaar vormen voor de stabiliteit van de euro, dan worden regeringen daarop aangesproken. Als die landen onvoldoende actie ondernemen, kunnen er sancties volgen.

Eickhout is tevreden met dit resultaat: “Niet alleen de landen met een achterblijvend concurrentievermogen, zoals de zuidelijke eurolanden, kunnen worden aangepakt, maar ook de landen die juist te sterk leunen op export, zoals Duitsland en Nederland. Het exportoverschot van de een is immers de schuldenberg van de ander.”

Nederland aanspreken op economisch onevenwichtigheden

Om meer evenwicht te krijgen in de eurozone, zou de Europese Commissie bijvoorbeeld van Nederland kunnen verlangen dat het de investeringen aanjaagt. Nederland kan ook worden aangesproken op de verstoring van de huizenmarkt door de hypotheekrenteaftrek. Eickhout: “Het is dan ook onzinnig dat de Nederlandse regering beweert dat de aanscherping van het Europese toezicht geen inperking van de nationale soevereiniteit behelst. Een sterker Europa is juist nodig om herhaling van de huidige eurocrisis te voorkomen."