Europese Commissie zet efficiënt gebruik grondstoffen hoog op agenda

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 20 september 2011, 14:11.

Europa moet efficiënter omgaan met grondstoffen, dat is de kern van nieuwe plannen die de Europese Commissie dinsdag bekendmaakte. De Groenen in het Europees Parlement dringen al lang aan op een voorstel dat het efficiënter omgaan met steeds schaarser wordende grondstoffen regelt. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat de Europese Commissie dit onderwerp nu oppakt en hoopt dat er spoedig bindende doelstellingen komen.

Meer doen met minder grondstoffen

Europa importeert de meeste grondstoffen per persoon, zegt Eickhout. “Maar de tijd van goedkope grondstoffen is voorbij en de voorraden slinken snel. We moeten veel zorgvuldiger omgaan met onze grondstoffen: onze economie moet meer creëren, met minder grondstoffen. Goed dat de Europese Commissie dit nu hoog op de agenda zet.”

Fosforschaarste

De Europese Commissie richt zich onder andere op de fosforschaarste, een onderwerp waar Eickhout al lang aandacht voor vraagt. Fosfor is een belangrijke grondstof voor kunstmest, maar wordt bijna niet gerecycled. Eickhout: “De Europese Commissie ziet eindelijk in dat duurzaam gebruik van fosfor essentieel is voor de wereldwijde voedselvoorziening. Landbouw zonder fosfor is als landbouw zonder water. Het is cruciaal dat Europa werk gaat maken van de recycling van deze kostbare hulpbron.”

Subsidies afschaffen

De subsidies die het milieu schaden moeten worden afgeschaft, stelt de Europese Commissie, zodat het gebruik van grondstoffen zoals land, energie en water vermindert. De Nederlandse regering zou er verstandig aan doen om hier ook werk van te maken, aldus Eickhout. “Het is goed voor onze economie en bespaart miljarden uit de schatkist.” Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving heeft deze week becijferd dat het afschaffen van deze subsidies Nederland de uitstoot van broeikasgassen vermindert, luchtkwaliteit verbetert en vijf tot tien miljard euro oplevert.

Geen bindende regels

Het is jammer dat de Europese Commissie het nog niet aandurft om een stap verder te zetten en nog niet met bindende Europese doelstellingen komt. “Naast een aantal goede voorstellen, blijft de Europese Commissie te veel inzetten op vrijwilligheid, op die manier vrees ik dat we het grondstoffengebruik niet snel verminderen, terwijl er haast geboden is”, concludeert Eickhout.