Artikel VK: Wanbetalers zijn klaplopers

Met dank overgenomen van A. (Anne) Mulder i, gepubliceerd op donderdag 22 september 2011, 10:41.

Wanbetalers zijn klaplopers

Recent werd bekend dat een toenemend aantal mensen hun zorgpremie niet betaalt. Voor wanbetalers geldt dat als ze een half jaar achter zijn met betalen een premie wordt opgelegd van 130%. Mevrouw Hulsman, sociaal advocaat, noemde deze maatregel in de Volkskrant [zaterdag 10 september] onlangs onmenselijk. Ze betoogt dat je iemand die niet gevraagd heeft om een zorgverzekering, omdat hij weet dat hij deze niet kan betalen, geen wanbetaler kunt noemen.

We hebben een zorgsysteem waarbij iedereen verplicht is verzekerd tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht en ze moeten aan al hun verzekerden dezelfde premie in rekening brengen voor het basispakket. Op deze manier hebben we in Nederland een zeer solidair zorgsysteem waarbij iedereen van zorg is verzekerd. Niemand valt buiten de boot. Jong betaalt voor oud, werkenden betalen voor niet-werkenden en hoge inkomens betalen voor mensen met lage inkomens. Ook krijgen mensen met een laag inkomen een tegemoetkoming in deze kosten: de zorgtoeslag. Die solidariteit is een groot goed. Mensen die zich aan de verplichte premie ontrekken laten daarmee anderen voor hun kosten opdraaien. Dat vormt de bijl aan de wortel van ons zeer solidaire systeem; een systeem dat juist kwetsbare groepen in de samenleving beschermt. De vergoelijking van het gedrag van wanbetalers is daarom zeer onwenselijk.

Een De vraag is ook in hoeverre mensen hun premie niet willen of niet kunnen betalen. Vaak gaat de rekening van de zorgpremie onderop de stapel te betalen rekeningen omdat men weet dat men in het ziekenhuis toch wel wordt geholpen. Ook al is de zorgpremie niet betaald. Voor de telefoon en energierekening ligt dat anders. Die worden gewoon afgesloten bij wanbetaling. Wanbetalers in de zorg zijn dus niet alleen wanbetalers, maar ook klaplopers.

Juist door op te komen voor wanbetalers schaden we een zorgsysteem dat we juist hebben opgebouwd voor iedereen waaronder niet in de laatste plaats kwetsbare groepen.

Vanzelfsprekend moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat mensen hun zorgpremie niet betalen. Bijvoorbeeld door mensen de mogelijkheid te bieden sneller een betalingsregeling te treffen bij een betalingsachterstand en daarmee niet zes maanden te wachten. Maar met vergoelijking van het gedrag van wanbetalers in de zorg, zet je de solidariteit van het zorgsysteem op de tocht.

Anne Mulder, lid VVD-fractie Tweede Kamer