Eickhout over duurzaamheidstop in Rio de Janeiro

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 29 september 2011, 10:06.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout sprak in de plenaire zaal van het Europees Parlement over de duurzaamheidstop die in 2012 in Rio de Janeiro plaatsvindt, twintig jaar na de vorige. Dit is zijn spreektekst.

Voorzitter, twintig jaar na de vorige duurzaamheidstop in Rio de Janeiro zijn we eigenlijk nog niet heel veel verder gekomen. Biodiversiteit neemt wereldwijd nog steeds af. De broeikasgassen nemen toe. De oceanen worden nog alsmaar verder leeggevist. De verdroging neemt toe.

Is onze economie dan zoveel beter? We merken nu met de economische crisis de gevolgen van de financiële luchtbellen waarop wij onze economie hebben gebouwd. Rio de Janeiro betekent dus dat we zowel ecologische als economisch van koers moeten veranderen. En zoals vaker het geval is, hier in deze zaal zijn we het allemaal met elkaar eens. Minister Kraszewski wil een groenere economie, commissaris Hedegaard, commissaris Potocnik, allemaal zijn ze voor die groenere economie.

Maar willen we geloofwaardig zijn, dan zullen we dat ook zelf echt moeten doen en het goede voorbeeld moeten geven. Waar is Polen als we het hebben over een ambitieuze klimaatagenda? Dan horen we niets over de groene economie. In het landbouwbeleid, wanneer komt die echte vergroening? In het visserijbeleid, gaan we dat leegvissen nu echt aanpakken? Als we het hebben over Rio de Janeiro, moeten we ook echt zelf, als Europa, het goede voorbeeld gaan geven.

Meer informatie