VVD wil niets weten van ‘transactietaks’ in EU

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 29 september 2011.

DEN HAAG - VVD Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff heeft stevige kritiek op het gisteren gepresenteerde plan door EU-commissievoorzitter Barroso om belasting op financiële transacties te heffen. De taks zou in 2014 moeten ingaan en meer dan 57 miljard euro per jaar kunnen opleveren. ‘We krijgen elk jaar al een blauwe enveloppe, daar hoeft geen blauwe met gele sterren bij.’

‘Zo’n belasting heeft geen zin als je het alleen in Europa doet, dan verhuist het naar andere delen van de wereld en zijn we de economische activiteit kwijt. Ook betekent het dat landen met een sterke financiële sector, zoals Nederland, onevenredig gaan bijdragen als de EU het voor de eigen begroting gaat innen. Wij hebben geen behoefte aan een Europese belastingdienst met als motto: ‘Leuker kunnen we het niet maken, ook niet makkelijker, maar wel duurder’, aldus Dijkhoff die voor het zomerreces hier al een motie over indiende die door de Kamer werd aangenomen en het kabinet opdraagt zich tegen de Europese transactietaks te verzetten.

De voorzitter van de Europese Commissie heeft, ondanks duidelijke weerstand van onder andere Nederland en Groot-Brittannië, de afgelopen tijd de wereld rondgereisd om de invoering van een financiële transactiebelasting te promoten. ‘Je zou denken dat Barroso in deze tijden wel wat beters te doen heeft dan op de Fiji-eilanden te lobbyen voor een impopulaire belasting,’ meent Dijkhoff.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

Deel dit bericht: