Zorgen om stijging Bosnische asielaanvragen

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 29 september 2011.

De laatste tijd is er een opvallende stijging te zien van het aantal asielverzoeken uit Bosnië. Midden in het proces van het afbouwen van de visum-plicht is dat een zorgwekkende constatering. Het is zaak de oorzaak hiervan te achterhalen en indien nodig meteen maatregelen te treffen.

Daarom hebben collega Cora van Nieuwenhuizen en ik daar de volgende vragen over gesteld aan minister Leers:

Kent de minister het artikel “Bosnia and Herzegovina risks losing visa-free status” van www.euractiv.com?

Is er in Nederland eveneens sprake van een disproportionele stijging van het aantal asielverzoeken van mensen uit Bosnië-Herzegovina?

Is er via de Europese Raad contact geweest met Commissaris Malmström over de monitoring van de overeengekomen afspraken met betrekking tot de visa liberalisatie van Bosnië-Herzegovina en Albanië, zoals afgesproken in november 2010? Zo ja, wat was de uitkomst hiervan?

Worden de gemaakte afspraken met Bosnië-Herzegovina en Albanië met betrekking tot visumliberalisatie voldoende nageleefd? Zo nee, op welke punten worden deze niet nageleefd?

Is er inmiddels naar uw weten geantwoord op de brief van Commissaris Malmström aan Servië, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Macedonië door de betreffende ministers? Zo ja, wat waren deze antwoorden? Zo nee, waarom niet?

Zult u er bij Commissaris Malmström op aandringen dat Nederland er grote waarde aan hecht dat de in november 2010 gemaakte afspraken over monitoring van de situatie met betrekking tot visumvrij verkeer van personen in Bosnië-Herzegovina en Albanië strikt worden uitgevoerd?

Bent u met de VVD van mening dat het opheffen van de visumverplichting voor bewoners van Albanië en Bosnië-Herzegovina geenszins een onomkeerbare zaak is en dat wanneer er problemen zijn met de praktische uitvoering hiervan deze maatregel weer kan worden teruggedraaid?

hoe verhoudt zich dit tot de afgesproken noodremprocedure die bij een te grote toestroom in werking moet treden? Gaat deze procedure nu ook in werking treden?

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

Deel dit bericht: