Europa, maak smerige olie duurder!

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op dinsdag 4 oktober 2011.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy i is verheugd dat de Europese Commissie i vieze teerzandolie duurder gaat maken dan olie die via de 'normale' weg wordt gewonnen.

De Commissie maakte dinsdag bekend dat teerzandolie een aparte waarde krijgt in de 'Brandstofkwaliteitrichtlijn', waardoor deze variant voor olieconcerns onaantrekkelijker wordt.

Rendabel

"Door de hoge olieprijs zijn zeer schadelijke exploitaties, zoals die van teerzanden, economisch rendabel", verklaart Gerbrandy. "Die weg loopt echter dood. De investeringen moeten naar duurzame alternatieven."

Compenseren

Het voorstel van de Commissie komt erop neer dat oliewinning uit teerzand moet worden gecompenseerd met een schoner alternatief. Anders is deze teerzandolie niet meer welkom in Europa i. Bij de winning van dergelijke olie komen 23 procent meer broeikasgassen vrij en worden gigantische oppervlakten afgegraven met zeer schadelijke gevolgen voor de natuur. Daarom krijgt het in de nieuwe emissietabel van de Europese Commissie een hogere waarde dan conventionele olie.

Druk

Gerbrandy wijst erop dat vanuit de olie-industrie, sommige EU-lidstaten i en Canada, dat op grote schaal teerzandolie exploiteert, veel druk is uitgeoefend om de heffing te voorkomen. Shell is een van de grootste investeerders in teerzanden. "Dit is een grote overwinning voor EU-klimaatcommissaris Hedegaard", zegt Gerbrandy. "Ook binnen de Europese Commissie is een maandenlang gevecht in haar voordeel beslecht."