Europarlement promoot recycling en pakt illegale dump van elektronica aan

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 4 oktober 2011, 14:02.

De milieucommissie van het Europees Parlement stemde dinsdag over een herziening van een Europese richtlijn voor elektronisch afval. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de uitkomst: recycling staat centraal en het dumpen van elektronica wordt aan banden gelegd. Elk jaar kopen Europese consumenten voor ruim negen miljoen ton aan elektrische en elektronische apparaten. De korte levensduur van deze apparaten leidt tot een hoop afval.

“Afval is geen troep, maar bevat allerlei kostbare grondstoffen die weer ingezet kunnen worden”, aldus Eickhout. “Een mobiele telefoon bevat schaarse en kostbare metalen zoals goud en platina die weer hergebruikt kunnen worden. Onze afvalbergen zijn de goudmijnen van de toekomst.”

Kleine apparaten inleveren bij winkels

De milieucommissie wil dat ieder land vijfentachtig procent van het jaarlijks geproduceerde elektronisch afval apart inzamelt. Consumenten moeten daarom hun kleine apparaten zoals mobiele telefoons of lampen kunnen inleveren bij winkels die elektronica verkopen. Dat is een belangrijke stap naar een echte recyclingeconomie, stelt Eickhout. Nu belanden deze kleine apparaten nog te vaak in de prullenbak, omdat de inzamelplaatsen van de gemeente te ver weg of moeilijk bereikbaar zijn.

Dumpen van afval

Ook de export van elektronisch afval naar Afrika en Azië moet aan banden gelegd worden. Illegaal afvaltransport is één van de snelst groeiende vormen van georganiseerde misdaad in Europa volgens Europol. Het gaat om afgedankte computers of televisies die in Afrika gedumpt worden, zonder dat het daar op een verantwoorde manier kan worden verwerkt. Eickhout: “Dit vormt een grote bedreiging voor de leefomgeving en de gezondheid van de inwoners van deze landen. Europa moet zelf haar zaakjes op orde krijgen en de problemen niet afschuiven op ontwikkelingslanden.”

Nederland is een van de grootste exporteurs van illegaal elektronisch afval, zo wees recent onderzoek uit. De milieucommissie van het Europees Parlement wil de export van elektronisch afval naar ontwikkelingslanden alleen nog toe staan als de elektronische producten getest en bruikbaar zijn. Nu worden nog teveel onbruikbare apparaten naar Afrika en Azië verscheept om daar 'hergebruikt' te worden, maar vervolgens belanden ze op de vuilstort.