Europese Commissie moderniseert regionale fondsen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2011.
Europese Commissie moderniseert regionale fondsen
Bron: GroenLinks Europa

De Europese Commissie presenteerde donderdag het nieuwe voorstel voor de besteding van de Europese structuurfondsen vanaf 2014. Een derde van het totale EU-budget wordt ingezet om regio's en landen met een welvaartsachterstand te ontwikkelen. GroenLinks ziet in de voorstellen een verbetering van het Europees regionaal beleid.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Europese Commissie is erin geslaagd om een verbeterd pakket voor regionaal beleid voor te stellen. Er wordt scherper gekeken of subsidie een Europese meerwaarde heeft en er is meer aandacht voor duurzaamheid.”

EU2020-strategie

Europees geld wordt volgens het plan voortaan alleen ingezet als het bijdraagt aan de prioriteiten die de Europese Unie heeft gesteld voor 2020:

  • duurzame groei,
  • beter onderwijs,
  • hogere arbeidsparticipatie en
  • minder armoede.

Hoewel regio's in armere EU-landen meer steun krijgen dan regio's in rijkere landen, had GroenLinks graag nog meer nivellering gezien. “De EU blijft geld nog te veel onnodig rondpompen. Rijke landen als Duitsland dragen geld af naar de Europese Unie en krijgen er vervolgens weer een flink deel van terug om hun zwakkere regio's te ontwikkelen. Dat kan eenvoudiger”, aldus Eickhout.

Sociale doelstellingen

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is te spreken over de afspraak dat minstens een kwart van de Europese steun naar sociale doelstellingen gaat: “Dit betekent dat Europese subsidies voortaan meer ten goede komen aan werkzekerheid en armoedebestrijding. Dat geld is hard nodig in de regio's van Europa met een hoge werkloosheid.”

Het pakket komt nu voor te liggen aan het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Het is voor het eerst dat het Europees Parlement volledige medezeggenschap heeft over de Europese structuurfondsen, dankzij de wijzigingen in het Verdrag van Lissabon.