Verordening 2004/853 - Specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 30 april 2004 gepubliceerd en is op 20 mei 2004 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong

officiële Engelstalige titel

Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules for food of animal origin
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2004/853
Origineel voorstel COM(2000)438 NLEN
Celex-nummer i 32004R0853

3.

Key dates

Document 29-04-2004
Bekendmaking in Publicatieblad 30-04-2004; Special edition in Slovenian: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Polish: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 011,Special edition in Estonian: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 056,Special edition in Latvian: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Lithuanian: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Hungarian: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Maltese: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Slovak: Chapter 03 Volume 045,OJ L 139, 30.4.2004,Special edition in Czech: Chapter 03 Volume 045,Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 056
Inwerkingtreding 20-05-2004; in werking datum publicatie + 20 zie art 15
01-01-2006; Toepassing zie art 15
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.4.2004 I NLPublicatieblad van de Europese Unie L 139/55

5.

VERORDENING (EG) Nr. 853/2004

6.

VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 april 2004

7.

houdende vaststelling van specifieke hygienevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 152, lid 4, onder b),

Gezien het voorstel van de Commissie \

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comite 2,

Na raadpleging van het Comite van de Regio's,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag 3,

PB C 365 E van 19.12.2000, blz. 58.

PB C 155 van 29.5.2001, blz. 39.

Advies van het Europees Parlement van 15 mei 2002 (PB C 180 E van 31.7.2003, blz. 288), gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 27 oktober 2003 (PB C 48 E van 24.2.2004, blz. 23), Standpunt van het Europees Parlement van 30 maart 2004 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en Besluit van de Raad van 16 april 2004.

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    In Verordening (EG) nr. .../2004 1 hebben het Europees Parlement en de Raad de algemene hygienevoorschriften op het gebied van levensmiddelen voor exploitanten van levens-middelenbedrijven vastgesteld.
  • (2) 
    Bepaalde levensmiddelen kunnen specifieke gevaren inhouden voor de volksgezondheid, zodat specifieke hygienevoorschriften moeten worden vastgesteld. Dat geldt met name voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong waarbij herhaaldelijk microbiologische en chemische gevaren zijn gemeld.
  • (3) 
    In het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid is een groot aantal richtlijnen vast-gesteld die specifieke gezondheidsvoorschriften bevatten voor de productie en het op de markt brengen van de producten van bijlage I van het Verdrag. Deze gezondheids-voorschriften hebben de handelsbelemmeringen voor de betrokken producten verminderd en bijgedragen aan het totstandkomen van de interne markt waarbij tevens een hoog niveau van bescherming van de volksgezondheid is gewaarborgd.
  • (4) 
    Wat de volksgezondheid betreft, bevatten deze voorschriften gemeenschappelijke beginselen. Zo stellen zij met name soortgelijke regels vast met betrekking tot de verantwoordelijkheden van fabrikanten en bevoegde autoriteiten, de structurele, operationele en hygienevoorschriften waaraan inrichtingen moeten voldoen, de procedures voor de erkenning van inrichtingen, en de voorwaarden voor opslag en vervoer, en keurmerken.
  • (5) 
    Deze beginselen vormen een gemeenschappelijke basis voor de hygienische productie van levensmiddelen van dierlijke oorsprong, die het mogelijk maakt de bestaande richtlijnen te vereenvoudigen.
  • (6) 
    Het is wenselijk de regelgeving verder te vereenvoudigen door waar mogelijk op alle producten van dierlijke oorsprong dezelfde regels toe te passen.

Bladzijde ... van dit PB.

  • (7) 
    Ook de eis van Verordening (EG) nr. .../2004 * dat exploitanten van een levensmiddelen-bedrijf die zich bezighouden met een op de primaire productie volgende fase van de productie, de verwerking en de distributie van levensmiddelen en de daarmee verband houdende handelingen, dienen te zorgen voor de invoering, de uitvoering en de handhaving van procedures die gebaseerd zijn op risicoanalyse en de HACCP-beginselen, maakt vereenvoudiging mogelijk.
  • (8) 
    Al deze elementen tezamen rechtvaardigen een herziening van de specifieke hygiene-voorschriften van de bestaande richtlijnen.
  • (9) 
    De herziening heeft hoofdzakelijk ten doel om, met betrekking tot voedselveiligheid, een hoog niveau van bescherming van de consument te garanderen, met name door alle exploitanten van levensmiddelenbedrijven in de gehele Gemeenschap aan dezelfde regels te onderwerpen, en de goede werking van de interne markt met betrekking tot producten van dierlijke oorsprong te...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

16.

Origineel voorstel

 

17.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

18.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

19.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.