Besluit 2009/89 - Ondertekening van het Protocol inzake het geïntegreerde beheer van het kustgebied van de Middellandse Zee bij het Verdrag voor de bescherming van het mariene milieu en het kustgebied van de Middellandse Zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 4 februari 2009 gepubliceerd en is op 4 december 2008 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/89/EG: Besluit van de Raad van 4 december 2008 betreffende de ondertekening, namens de Europese Gemeenschap, van het Protocol inzake het geïntegreerde beheer van het kustgebied van de Middellandse Zee bij het Verdrag voor de bescherming van het mariene milieu en het kustgebied van de Middellandse Zee

officiële Engelstalige titel

2009/89/EC: Council Decision of 4 December 2008 on the signing, on behalf of the European Community, of the Protocol on Integrated Coastal Zone Management in the Mediterranean to the Convention for the Protection of the Marine Environment and the Coastal Region of the Mediterranean
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2009/89
Origineel voorstel COM(2008)527 NLEN
Celex-nummer i 32009D0089

3.

Key dates

Document 04-12-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 04-02-2009; PB L 34 p. 17-18
Inwerkingtreding 04-12-2008; in werking datum document
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.2.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 34/17

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 4 december 2008

betreffende de ondertekening, namens de Europese Gemeenschap, van het Protocol inzake het geïntegreerde beheer van het kustgebied van de Middellandse Zee bij het Verdrag voor de bescherming van het mariene milieu en het kustgebied van de Middellandse Zee

(2009/89/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 175, lid 1, in samenhang met artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste zin,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake de bescherming van de Middellandse Zee tegen verontreiniging, dat later is hernoemd tot het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu en het kustgebied van de Middellandse Zee („het Verdrag van Barcelona”) werd namens de Europese Gemeenschap gesloten bij Besluit 77/585/EEG (1) en Besluit 1999/802/EG (2).

 

(2)

Overeenkomstig artikel 4.3, onder e) van het Verdrag van Barcelona zijn de overeenkomstsluitende partijen verplicht zich in te zetten voor een geïntegreerd beheer van kustgebieden, rekening houdend met de bescherming van gebieden van ecologisch en landschappelijk belang en het rationele gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

 

(3)

Bij de Aanbeveling van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2002 betreffende de uitvoering van een geïntegreerd beheer voor kustgebieden in Europa (3), en met name hoofdstuk V, wordt de uitvoering door de lidstaten van een geïntegreerd beheer van kustgebieden gestimuleerd in het kader van bestaande verdragen met buurlanden, waaronder niet-lidstaten die aan dezelfde regionale zee zijn gelegen.

 

(4)

De Gemeenschap zet zich in voor een grootschalig geïntegreerd beheer door middel van horizontale instrumenten, ook op het gebied van de milieubescherming. Deze activiteiten dragen daarom ook bij tot een geïntegreerd beheer van kustgebieden.

 

(5)

Een geïntegreerd beheer van kustgebieden maakt deel uit van het geïntegreerde maritieme beleid van de EU, zoals op 13 en 14 december 2007 door de Europese Raad te Lissabon bevestigd.

 

(6)

Op grond van een besluit van de Raad van 27 november 2006 heeft de Commissie namens de Gemeenschap, in overleg met de vertegenwoordigers van de lidstaten, deelgenomen aan onderhandelingen in het kader van het Verdrag van Barcelona met het oog op de opstelling van een protocol inzake het geïntegreerde beheer van het kustgebied van de Middellandse Zee („het protocol”).

 

(7)

Als gevolg van deze onderhandelingen werd de tekst van het protocol op 20 januari 2008 door de conferentie van gevolmachtigden goedgekeurd; het protocol zal tot 20 januari 2009 openstaan voor ondertekening.

 

(8)

De kustgebieden van de Middellandse Zee blijven kampen met een zware druk op het milieu en een aantasting van de kustrijkdommen. Het protocol biedt een kader voor een meer gecoördineerde en geïntegreerde aanpak door zowel de openbare als de particuliere sector, waaronder maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Deze alomvattende aanpak is nodig om de problemen op een meer doeltreffende wijze aan te pakken en om tot een meer duurzame ontwikkeling van de kustgebieden van de Middellandse Zee te komen.

 

(9)

Het protocol bevat bepalingen van diverse aard die op verschillende bestuurslagen moeten worden uitgevoerd, rekening houdend met het subsidiariteitsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel. Hoewel het passend is dat de Gemeenschap optreedt ter ondersteuning van een geïntegreerd beheer van kustgebieden, onder andere gezien de grensoverschrijdende aard van de meeste milieuproblemen, zullen de lidstaten en hun bevoegde instanties bepaalde bij het protocol vastgestelde maatregelen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.