Relatie EU-Oekraïne op losse schroeven door veroordeling Timosjenko

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2011.

De relatie van Europa met de Oekraïne komt op losse schroeven, als het land niet afziet van de veroordeling van voormalig premier Timosjenko tot 7 jaar gevangenisstraf.

Dat stelt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, vicevoorzitter van het europarlementaire overleg met de Oostelijke EU-partners, Euronest.

Handelsakkoord

"De Oekraïne gooit haar eigen glazen in met dit politiek gemotiveerde proces", verklaart Gerbrandy. De Europese Unie zou eind dit jaar met de Oekraïne een associatieverdrag tekenen, waaronder een voor de Oekraïne zeer voordelig handelsakkoord. "Dit akkoord gaat er in deze omstandigheden niet komen", zegt Gerbrandy. De Oekraïne is het grootste en meest invloedrijke land aan de Europese oostgrens en is zeer bepalend voor de situatie in het gebied.

Rariteit

Timosjenko wordt veroordeeld op basis van een strafwet uit 1963, uit de Sovjettijd. Die wet maakt strafvervolging mogelijk van politici voor de politieke besluiten die ze hebben genomen, een rariteit in de meeste democratische landen. De wet gaat in het Oekraïense parlement op 18 oktober de tweede lezing in.

Schade

D66 wil dat het parlement die wet zodanig amendeert dat de basis voor de rechtzaak tegen Timosjenko vervalt. "Dit mag niet fout aflopen", stelt Gerbrandy, verwijzend naar de relatie met de Oekraïne. "De huidige president Janoekovich zal die wet moeten tekenen. Zo kan hij de schade repareren."