Zelfverbranding in Tibet

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 12 oktober 2011, 12:00.

De mensenrechtenschendingen tegen de Tibetaanse bevolking in China duren voort. Vooral de behandeling van monniken is schrijnend. In het plaatsje Kirti worden zij ontvoerd door paramilitairen en mishandeld. Uit protest heeft een aantal van hen zich in brand gestoken. In Kamervragen heb ik aangedrongen op het aan de orde stellen van de mensenrechtenschendingen tegen Tibetanen. De economische relatie met China mag nooit een reden zijn over deze misstanden te zwijgen. Lees hieronder mijn vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse zaken over recente zelfverbrandingen in Tibet.

  • 1. 
    Kunt u bevestigen dat onlangs een zestal recente zelfverbrandingen door Tibetaanse monniken is uitgevoerd in en bij het klooster van Kirti? (1) Indien neen, hoe zijn dan de feiten?
  • 2. 
    Is het naar uw oordeel juist te stellen dat deze zelfverbrandingen ingegeven zijn door het immer voordurende gebrek aan burgerlijke en religieuze vrijheden in Tibet? Indien neen, wat zijn dan de redenen?
  • 3. 
    Bent u van mening dat het wekenlang afgesloten houden van een groep mensen van de buitenwereld door paramilitairen, of het afvoeren naar en gevangen houden op onbekende locaties, zoals dat met de monniken in Kirti het geval is, in strijd is met de fundamentele rechten van de mens zoals ook China deze ondertekend heeft? Zo nee, waarom niet? En zo ja, wat gaat u hieraan doen?
  • 4. 
    Bent u bereid, met het oog op de komende EU - China top op 25 oktober a.s., er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen een einde te maken aan de onderdrukking van de Tibetanen in zijn algemeenheid en de inperking van de vrijheid van godsdienst in het bijzonder? Indien neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze zult u dat doen?
  • 5. 
    Welke concrete stappen heeft u het afgelopen jaar genomen teneinde de dialoog tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap die sinds januari 2010 niet meer heeft plaatsgevonden te doen hervatten? Op welke wijze gaat u de hervatting van deze dialoog aan de orde stellen bij de bovengenoemde EU - China top?

Bronnen:

1 Zie bijvoorbeeld berichtgeving International Campaign for Tibet, http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/17-year-old-tibetan-monk-kirti-monastery-self-immolates-new-protest en bericht over twee eerdere gevallen; http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/two-more-tibetan-monks-kirti-monastery-set-themselves-fire-calling-religious-freedom

  • 2. 
    Aanhangsel 2699 over geweld in Tibet, uw antwoord van 31 mei 2011.