Waarom komt Bleker weg met verdraaide cijfers over landbouwsubsidies?

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op zaterdag 15 oktober 2011.
Waarom komt Bleker weg met verdraaide cijfers over landbouwsubsidies?
Bron: GroenLinks Europa

OPINIE - Mijn stijl is het niet: bij een inhoudelijk thema als de hervorming van het Europees landbouwbeleid de huidige eurocrisis erbij slepen. Toch trok staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw die weinig smaakvolle parallel in zijn eerste reactie op de hervormingsplannen van de Europese Commissie: “Nederland is zo braaf in de crisis en nu moeten we geld inleveren op het landbouwfront. Hoe oneerlijk!”

Nu is er veel af te dingen op die braafheid van Nederland - zie alleen al ons belastingparadijs voor postbusbedrijven, waardoor Zuid-Europese landen belastingen mislopen. Maar het ergste is toch wel: Bleker verzwijgt doelbewust dat Nederland op dit moment relatief veel landbouwsubsidie per hectare krijgt en dat de Europese Commissie hier een oneerlijke scheefgroei probeert recht te zetten.

Kijk maar eens naar de onderstaande figuur: een grafiek zegt meer dan duizend woorden. De ‘nieuwe’ lidstaten van de Unie moesten in 2004 accepteren dat zij niet meteen volop gingen profiteren van het Europese landbouwbeleid. Met name Frankrijk en Duitsland wilden hun eigen boeren nog fors blijven steunen en daarmee werd een totaal ongelijk speelveld gecreëerd in Europa.

 
Verderling van landbouwsubsidie
Bron: GroenLinks Europa

Met een kruisje is in de figuur aangegeven wat de landen tot 2013 krijgen aan subsidie. Nederland scoort het hoogste na Malta, wat bijna geen landbouw heeft. Inmiddels zeven jaar verder, stelt de Europese Commissie voor om de verdeling iets (!) eerlijker te doen. Dus ja: dan leveren de ‘oude’ lidstaten wat in en krijgen de nieuwe lidstaten meer per hectare. Procentueel zijn de grote verliezers Malta, Nederland en België. Niet geheel toevallig de top drie. Vanaf 2014 blijven die drie landen trouwens de meeste hectaresteun krijgen.

Je zou zeggen: eerlijk beleid van de Europese Commissie. Maar nee; Bleker schreeuwt moord en brand. Nu is Bleker wel vaker niet vies van een beetje populisme. Maar waarom komt hij er zo mee weg? Elke journalist had even de vraag kunnen stellen hoeveel hectaresteun Nederland nu gemiddeld krijgt en of de heer Bleker het ook niet eerlijk vindt dat de landen met de meeste hectaresteun ook het hardst achteruit gaat.

Maar helaas: het beeld is gecreëerd en Bleker komt er nog mee weg ook. Geen wonder dat deze regering vaker zal proberen om de getallen naar zich toe te redeneren. Rutte dacht het ook te kunnen op 21 juli met zijn 106 miljard private steun voor het euronoodfonds. Gelukkig werd dit rekenen met Rutte doorgeprikt. Het is te hopen dat Bleker er ook niet mee weg kan blijven komen.