Groen succes: speculeren op failliet van landen wordt verboden

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 19 oktober 2011.
Groen succes: speculeren op failliet van landen wordt verboden
Bron: GroenLinks Europa

Het speculeren op het faillissement van landen, via het kopen van naked credit default swaps op staatsobligaties, wordt verboden in de Europese Unie. Onder aanvoering van de Franse Europarlementariër Pascal Canfin van de Groenen heeft het Europees Parlement daarover een akkoord weten af te dwingen met de raad van Europese ministers.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is verheugd met dit groene succes:

“Ruim een jaar geleden leek het erop dat hier onvoldoende steun voor was, maar collega Canfin en zijn bondgenoten in het Europarlement hebben doorzettingsvermogen getoond en dat met resultaat.”

Marktpartijen kunnen straks alleen nog verzekeringen op bijvoorbeeld Portugese staatsobligaties aanschaffen als zij ook daadwerkelijk Portugese obligaties in bezit hebben. De aankoop van zulke credit default swaps zonder onderliggend belang, louter om te speculeren op een failliet van Portugal, is niet langer toegestaan. Landen kunnen dit verbod tijdelijk opheffen als dat nodig is om de handel in hun eigen staatsobligaties op gang te houden, maar deze uitzondering is aan strikte voorwaarden gebonden.

De nieuwe regelgeving zal volgende maand bekrachtigd worden door de raad van Europese ministers en het Europees Parlement. Naar verwachting is de regelgeving dan over een jaar van kracht. “De Europese Unie laat hiermee zien dat zij lessen trekt uit de krediet- en de schuldencrisis”, aldus Eickhout.