Bezoek aan Srebrenica

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 20 oktober 2011, 22:30.

Vandaag heb ik met de commissie Europese Zaken een indrukwekkend bezoek gebracht aan Srebrenica waar tijdens de oorlog in 1995 ruim 8000 moslimmannen werden afgeslacht. Op de begraafplaats in Potocari liggen 5137 slachtoffers. Nog steeds zijn niet alle slachtoffers gevonden en herbegraven. Nederland draagt jaarlijks 5 miljoen euro bij aan onder meer het zoeken naar slachtoffers en identificatie ervan. We spraken in Srebrenica met weduwen en overlevenden. Ze legden vijf wensen op tafel:

  • 1. 
    Zorg dat Nederland niet in beroep gaat in de zaak van de tolk Nuhanovic wiens broer en vader niet in bescherming werden genomen en omkwamen! De Staat werd onlangs aansprakelijk gesteld dood de rechtbank.
  • 2. 
    Nederland moet niet instemmen met EU kandidatuur-lidmaatschap voor Servië zolang duizenden oorlogsmisdaden begaan door Serviërs niet zijn berecht!
  • 3. 
    Laat Nederland een bijdrage leveren aan de stichting van een waardig herdenkingsmuseum aan deze genocide! Nu is er slechts een kleine ruimte met een stuk of 15 foto’s.
  • 4. 
    Zorg dat de hulp die Nederland geeft niet in verkeerde handen komt! Nu komt die vaak in handen van Serviërs, soms zelfs in handen van criminelen, zo werd beweerd.
  • 5. 
    Maak de terugkeer van moslimvluchtelingen naar de regio mogelijk door hun veiligheid te garanderen! Srebrenica ligt in een gebied waar vooral Serviërs wonen en soms moeten vrouwen terug naar de straat waar hun verkrachters nog steeds wonen.

Serieuze wensen die mijn aandacht en soms ook mijn volledige steun verdienen.