Reisblog : Sarajevo

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op woensdag 19 oktober 2011.

Het raadsel van de Bosnische vlag.

Vanmorgen, 19 oktober, vanuit Istanbul naar Sarajevo gevlogen. Op de lage bergen van noord Griekenland, Servië en Bosnië-Herzegovina ligt al volop sneeuw. In Sarajevo schijnt de zon, maar het is behoorlijk fris. We rijden direct vanaf het vliegveld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken waar we spreken met Zoran Perkovic, assistent minister van Buitenlandse Zaken. Het gesprek gaat vrijwel geheel over de binnenlandse situatie in Bosnië. Dit land is het produkt van de in 1995 gesloten Dayton vredesovereenkomst. De Servische Bosniërs, de Kroatische Bosniërs en de moslim Bosniërs zijn tot elkaar veroordeeld na eerst een bloedige oorlog met elkaar uitgevochten te hebben. Nu leven.deze bevolkingsgroepen volledig langs elkaar heen in één land. Na de verkiezingen van oktober 2010 is er nog geen nieuwe regering en er wordt geruzied over de vorming van deelregeringen voor kantons. Dit land met 4 miljoen inwoners heeft een Grondwet die in Dayton is opgesteld en gewijzigd moet worden, maar de politieke partijen blijven vasthouden aan ingenomen posities en het politieke proces stagneert. Na de assistent minister gaan we naar het parlement en spreken daar met de commissie Europese Zaken. Eerst antwoordt de voorzitter die een Bosnische moslim is en vervolgens geven een Bosnisch Servisch parlementslid en een Kroatisch Bosnisch parlementslid hun mening. Dit leidt eerder tot een Babylonische spraakverwarring dan tot een constructief gesprek. Het was mij opgevallen dat de geel-blauwe Bosnische vlag een wisselend aantal sterren had. De ene vlag had 5 sterren en de volgende 7. Ik vroeg de parlementsleden hoeveel sterren er nu in de Bosnische vlag behoren te staan. Eerst kreeg ik geen antwoord, maar uiteindelijk zei de voorzitter van de Europacommissie van het Bosnische parlement dat ze dit zelf ook niet weten.

's Avonds hebben we een werkdiner op de residentie van de Nederlandse ambassadeur met o.a. De Hoge Vertegenwoordiger Valentin Inzko en de EU speciale vertegenwoordiger Peter Sorensen. Zij geven aan dat mensen in Bosnië snakken naar een normaal en veilig leven met enige economische vooruitgang. Het werkloosheidspercentage is 40%!

De Hoge Vertegenwoordiger Inzko bedankt onze delegatie voor de vasthoudendheid van Nederland. " als de Nederlandse regering niet zoveel druk had uitgeoefend, zaten Mladic en Karadzic nu niet in de cel!" aldus Inzko. Beiden geven aan dat aanwezigheid van de internationale gemeenschap in Bosnië nog jaren noodzakelijk zal zijn.