Europarlement over klimaattop: EU moet leidende rol nemen - Hoofdinhoud
De Europese Unie moet leiderschap tonen op de komende klimaattop in Durban, Zuid-Afrika, en het moet zich inzetten voor het verlengen van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt. De milieucommissie van het Europees Parlement, met daarin GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, stemde woensdag over de Europese positie tijdens de klimaattop in december. Eickhout zal namens de Groenen deel uitmaken van de delegatie van het Europarlement die bij de klimaatonderhandelingen aanwezig zal zijn.
Vervolg op Kyoto
“Vorig jaar was het warmste jaar ooit gemeten”, zegt Eickhout. “En wetenschappelijk sluiten de rijen over de conclusie dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Het enige wereldwijde klimaatakkoord, het Kyoto-protocol, eindigt 2012 en dus is het belangrijk dat de Europese Unie instemt met een vervolg.”
Ook al krijgt klimaatverandering minder media-aandacht dan voorheen, het probleem is nog lang niet opgelost, zegt Eickhout. “We moeten hard aan de slag om de financiële crisis op te lossen, maar moeten ondertussen niet de andere crises negeren. De komende jaren krijgen we te maken met snel oprakende grondstoffen, stijgende voedsel- en energieprijzen en een dreigende klimaatcrisis.” Vergroening van onze economie is geen keuze, maar pure noodzaak.”
Zaakjes op orde krijgen
Twee weken geleden stelden de Europese ministers als voorwaarde voor het verlengen van het Kyoto-protocol dat andere grote vervuilende landen ook hun CO2-uitstoot verminderen. Dat is nu niet geregeld in het Kyoto-protocol. Ook Eickhout vindt dat andere vervuilers een duit in het zakje moeten doen, maar stelt dat het voor nu belangrijker is dat de Europese Unie eerst zelf haar zaakjes op orde krijgt.
Europees leiderschap
Eickhout: “We moeten niet afwachten op wat andere landen gaan doen, maar we moeten zelf een leidende rol nemen.” Eickhout legt uit dat hij bij de vorige klimaattop in Cancún, Mexico zag dat leiderschap de sleutel is tot succes: “Ik heb goede herinneringen aan de Mexicaanse voorzitter die de top tot een goed einde bracht. Het is in het economisch belang van Europa om die leidende rol nu op te nemen.”
Hot air
Een van de Europese problemen rondom het Kyoto-protocol die volgens Eickhout nu moet worden opgelost, is 'hot air'. Dat is het overschot aan CO2-uitstootrechten die de landen van het voormalige Oostblok hebben door hun krimpende economie in de jaren negentig. Daarom hoeven die landen nu amper iets te doen aan het terugbrengen van hun uitstoot. “Dat lijk me een typische voorbeeld van waar we als Europa een streep door moeten zetten. Iedereen in de Europese Unie moet zijn bijdrage gaan leveren”, aldus Eickhout.
Op woensdag 9 november organiseren de Groenen in het Europees Parlement een conferentie ter voorbereiding van de klimaattop: The Green Race to Durban and Beyond.