Strengere Europese wetgeving tegen kindermisbruik

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2011.
Strengere Europese wetgeving tegen kindermisbruik
Bron: Blog Emine Bozkurt

Kindermisbruik en kinderpornografie worden in Europa harder aangepakt. Het Europees Parlement stemt vandaag over scherpere maatregelen om kindermisbruik te bestrijden. Door de inzet van Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement, is het pakket aan voorstellen vanuit het Parlement uitgebreid.

Grensoverschrijdende aanpak

"De gruwelijke zaak van Robert M., die kinderen misbruikte in verschillende kinderdagverblijven, is de nachtmerrie van iedere ouder. Mijn voorstel om te zorgen dat voortaan van een sollicitant kan worden nagegaan of hij in een andere EU-lidstaat een strafblad heeft wegens kindermisbruik, kreeg brede steun", zegt Bozkurt.

"Werkgevers zullen door middel van een verklaring omtrent gedrag weten met wie ze te maken hebben. Een veroordeelde kan dan niet zomaar weer in een ander EU-land zijn gang gaan, zoals Robert M., die veroordeeld was in Duitsland, maar weer aan het werk kon met kinderen in Nederland. Misdadige praktijken kunnen dan niet rustig over de grens worden voortgezet", aldus Bozkurt.

De vernieuwde wetgeving breidt de grensoverschrijdende aanpak van kindermisbruik verder uit, zoals de bestrijding van sekstoerisme. Daarnaast zal het mogelijk zijn een onderdaan in de eigen lidstaat te straffen voor misbruik gepleegd in het buitenland.

Bescherming en aandacht voor slachtoffers

Ook de bescherming van kinderen en aandacht voor slachtoffers hebben een grote rol in dit voorstel. Er komen maatregelen om kinderen te beschermen op het internet. "Want iedere klik op een foto of film van een misbruikt kind is steeds opnieuw een aantasting van dat kind. Het is daarnaast van groot belang om goede nazorg te verlenen aan slachtoffers, ook in strafprocedures", zegt Bozkurt. Het aantal strafbare delicten wordt flink uitgebreid, bijvoorbeeld met "grooming", het lokken van kinderen voor seksuele doeleinden.

Bron afbeelding: flickr / symic