Eickhout over het Europees semester

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout sprak in de plenaire zaal van het Europees Parlement over het Europees semester. Dit is zijn spreektekst.

Voorzitter, als ik de Raadsvoorzitter en de commissaris zo hoor, dan is het semester één groot succes. Ik heb daar toch echt wel wat twijfels bij. In alle aanbevelingen die aan de lidstaten zijn gedaan zit één grote lijn en dat is dat er alleen gekeken wordt naar overheidsuitgaven en er zoveel mogelijk bezuinigd moet worden. Dat is dé dominante lijn in de aanbevelingen van de Commissie.

De heer Dalli zegt dat de Commissie de volgende keer ook wat breder gaat kijken, naar werkgelegenheid. Dat is al een verbetering, maar het is niet waar het semester voor bedoeld is. Het semester zou moeten bijdragen tot de EU 2020-strategie. En die heeft vijf sleutelindicatoren: werkgelegenheid, onderzoek, onderwijs, armoedebestrijding en milieu. Die thema's zouden centraal moeten staan en die zouden ook moeten terugkomen in de aanbevelingen.

We hebben onderzocht hoe al die verschillende indicatoren in aanmerking zijn genomen. Uit dat onderzoek is gebleken dat de Commissie allerlei aanbevelingen heeft gedaan die niet stroken met die sleutelindicatoren. Een aantal voorbeelden: wat betreft het belangrijke punt van energiebesparing geven het Verenigd Koninkrijk en Nederland niet eens een doel aan, maar in de aanbevelingen worden de landen daar niet eens op aangesproken door de Commissie. Een ander voorbeeld: het onderzoeksbudget. Ook hier weer zegt Nederland dat ze niet naar 3% gaan - wat het doel is - maar naar 2,5%. Ik heb daar vragen over gesteld aan de Commissie. En wat zegt de Commissie? "2,5% is ook wel goed". Kortom, de doelstelling van 3% is helemaal niet belangrijk voor de Commissie. Zég dat dan.

Als dat de lijn is van de Commissie, geef dan gewoon heel duidelijk aan dat de EU 2020-agenda niet meer van belang is en dat we alleen nog maar kijken naar economische indicatoren. Wees daar eerlijk in. Wij willen dat er echt gekeken wordt naar de EU 2020-indicatoren en dat dat een democratisch proces is. Betrek het Europees Parlement, de nationale parlementen en de maatschappelijke organisaties erbij en kijk naar alle indicatoren. Of wees anders eerlijk en zet die EU 2020-agenda aan de deur!

Video: