Politiek bombardement tegen vuile subsidies

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, D66-delegatie Europees Parlement i, gepubliceerd op vrijdag 28 oktober 2011.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy initieert een politiek bombardement tegen vuile subsidies.

Gerbrandy heeft aan parlementariërs van alle 27 lidstaten gevraagd of zij hun regering onder vuur willen nemen met een bombardement aan vragen over nationale subsidies die het milieu schaden. Precies een jaar na de topconferentie in Nagoya over biodiversiteit hoopt Gerbrandy van regeringen een overzicht te krijgen welke 'vuile' subsidies er zijn en hoe ze vóór 2020 kunnen verdwijnen.

Dubbel betalen

Vervuilende subsidies, zoals aan visserij en fossiele brandstoffen, kosten de belastingbetaler dubbel: eerst betaalt hij de subsidie, daarna moet hij opdraaien voor het herstel van de schade aan de natuur en het milieu. Gerbrandy: "De ontwikkeling naar een duurzame, groene economie is één van de grootste uitdagingen van de nabije toekomst. Laten we ons geld - zeker in deze tijden van crisis - dan in elk geval slimmer besteden. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft uitgerekend dat het afschaffen van vervuilende subsidies een bedrag van tussen de vijf en de tien miljard euro kan opleveren (pdf).

Afbouwen

Jaarlijks gaat er meer dan 3,3 miljard euro subsidie naar de visserijsector, terwijl 40 procent van de Europese vloot nog steeds verlies lijdt. De transportsector strijkt jaarlijks 293 miljard euro aan subsidie op, terwijl de milieu- en klimaatschade zo'n 650 miljard euro beloopt. Zowel bij de biodiversiteitstop in Nagoya als tijdens de G20-top in Pittsburgh en in de Roadmap to a Resource Efficient Europe van de Europese Commissie, hebben de lidstaten afgesproken de vuile subsidies af te bouwen. Uiterlijk in 2020 moeten ze verleden tijd zijn.

Parlementaire vraag

Door zoveel mogelijk parlementariërs in EU landen dezelfde vraag te laten stellen, hoopt Gerbrandy - een jaar na Nagoya - de lidstaten aan de afspraak te herinneren. "Stap 1 is een overzicht van alle vervuilende subsidies die er zijn", stelt de D66-politicus. "Stap 2 is een plan van aanpak om ze zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Zowel voor de belastingbetaler als voor onze economie en het milieu."

Rapporteur

Gerbrandy is in het Europees Parlement rapporteur Biodiversiteit en Resource Efficiency. In die hoedanigheid hoopt hij oplossingen aan te dragen op weg naar een groenere economie.