Veeg plannen pgb van tafel

Met dank overgenomen van A.G. (Agnes) Wolbert i, gepubliceerd op woensdag 2 november 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA is voor behoud van een eenduidig en volwaardig persoonsgebonden budget (pgb). Het stelt mensen die zorg nodig hebben in staat om zo zelfstandig mogelijk het beste uit zichzelf te halen. De staatssecretaris wil velen het pgb ontnemen en komt nu met een proefballonnetje voor een nieuwe ‘vergoedingsregeling’. Niets meer dan gebakken lucht en een heleboel gedoe. Het is absoluut onverantwoord om de pgb-maatregelen met ingang van het nieuwe jaar van start te laten gaan.

Het is onverantwoord dat de staatssecretaris deze mensen opzadelt met slecht uitgewerkte plannetjes. Dat vinden ook de cliëntenorganisaties, verzekeraars en zorgaanbieders. Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris niet luistert naar de adviezen van ervaringsdeskundigen. Waarom gaat zij willens en wetens door op deze weg, terwijl ze weet dat het zo helemaal vastloopt? Waarom zwemt ze door in deze fuik en sleept ze daarbij al die cliënten mee de diepte in?

Verzekeraars vrezen dat de nieuwe ‘vergoedingsregeling’ geen oplossing zal bieden. Ook zijn ze, net als de zorgaanbieders, niet te spreken over het ingewikkelder maken van de regeling. De staatssecretaris wil straks namelijk niet één regeling, maar twee. Eén wettelijk pgb, en één vaag gedefinieerde en bureaucratische vergoedingsregeling. Zogenaamd bestemd voor mensen niet-planbare zorg nodig hebben of vaste zorgverleners nodig hebben, maar in werkelijkheid nauwelijks toegankelijk door onrealistisch strenge criteria. Mensen die het pgb zo hard nodig hebben help je hier niet mee.

Net als de PvdA willen cliëntenorganisaties en zorgaanbieders niet dat de staatssecretaris slechte ideeën uitvoert over de rug van kwetsbare mensen. Ze stelt onrealistische normen die een pgb voor een hoop mensen die het wel nodig hebben onbereikbaar maken. Het is ook onduidelijk wat haar plannen betekenen voor mantelzorgers. Cliëntenorganisaties voorzien desastreuze gevolgen, onder andere omdat het aan alternatieven ontbreekt. Zorgaanbieders komen in de knel door de snelheid waarmee de staatssecretaris de plannen uitvoert. En dan te bedenken dat dit slechts het topje van de berg voorziene problemen is.

De PvdA vindt dat hier de positie van de mensen om wie het gaat met voeten wordt getreden. Daarom benadruk ik nog maar eens wat de PvdA wil: de pgb-maatregelen zo snel mogelijk van tafel! Doorduwen om dit gedrocht aan maatregelen en lapwerk per 1 januari 2012 in te laten gaan is absoluut onverantwoord.