Economische kracht in tijden van crisis

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 4 november 2011, 2:04.

Deze week ging het in den Haag over de Euro en Mauro. Maar de Tweede Kamer behandelde ook de begroting van Economische Zaken. Belangrijk, want juist in tijden van wereldwijde crises moet Nederland zijn eigen krachten aanspreken, En die kracht ligt in innovatie en ondernemerschap.

D66 vindt het positief dat het kabinet inzet op samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Net als het stimuleren van innovatie in negen topsectoren door onderzoeksbudgetten en fiscale regelingen. Maar de uitvoering moet veel beter.

Meer regio, meer Europa, meer fundamenteel onderzoek

Zo moeten de kansen van groeiregio's als Amsterdam, Wageningen en het Westland beter worden benut. In die gebieden werken producenten, toeleveranciers, technostarters, uitvinders, scholen, onderzoeksinstituten en universiteiten nauw samen. Op basis van fysieke nabijheid. Met een actieve overheid. Zo werd Eindhoven de slimste regio ter wereld. Daar wordt innovatie geboren!

Ook moet de focus niet eenzijdig op toegepast onderzoek liggen maar moet er voldoende ruimte blijven voor vrij en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk moet Nederland actief blijven meedoen met Europese onderzoeksprogramma's. Alleen al omdat dit ons de afgelopen jaren veel meer opgeleverd dan het heeft gekost. Zoals trouwens vaker geldt voor Europa. Maar daarover meer op het komende D66-congres.

Laat de echte innovatiemotor draaien!

Maar het belangrijkste is dat D66 wil dat kleinere bedrijven en zelfstandige onderzoekers die nog geen winst maken meer toegang krijgen tot het overheidsgeld voor innovatie. Dat is nu onvoldoende het geval. Terwijl grote en winstgevende bedrijven geld krijgen in de vorm van belastingaftrek op winst, moet het midden- en kleinbedrijf het doen met geleend geld uit een innovatiefonds.

Dat moet anders, net als het feit dat veel onderzoeksgeld door de aanvrager ervan verplicht besteed moet worden bij bijvoorbeeld TNO. Terwijl er ook andere onderzoeksbedrijven zijn die deze opdrachten graag en goed uit kunnen voeren.

Verder wil D66 dat veel beter duidelijk is wat er precies met het innovatiegeld van de overheid gebeurt. In de Verenigde Staten heeft men daarvoor een vrijwillige registratiewebsite. Bedrijven kunnen daar opgeven wat ze met publiek geld doen en hun resultaten laten zien. Om dit ook in Nederland te doen, heeft D66 het kabinet de domeinnaam www.innovatiesuccessen.nl aangeboden.

Ombudsman en Nederland Promotie

Tot slot heeft D66 met succes gepleit voor het terugdraaien van de megabezuiniging op de promotie van Nederland in het buitenland. En dat is maar goed ook, want meer buitenlands bezoek betekent meer binnenlandse banen, juist ook voor lager opgeleiden, jongeren en part-timers.

Ook komt er op verzoek van D66 een Ombudsman voor ondernemers. Zodat er ook echt iets gebeurt met de klachten van bedrijven die eindeloos van het kastje naar muur de gestuurd worden en vastlopen in bureaucratische procedures.

Ministerie van de Handreiking

U ziet het, van onze kant aan initiatieven geen gebrek. Maar wat ook wel eens mag worden gezegd, is dat minister Verhagen en staatssecretaris Bleker het aandurven om de plannen van een oppositiepartij als D66 op waarde te schatten. En zo is samenwerking tussen een constructieve oppositiepartij en het "Ministerie van de Handreiking" best mogelijk. En dat is maar goed ook, want onze economie heeft goede samenwerkling hard nodig.