Europese Groenen willen sterker euronoodfonds - Hoofdinhoud
De Europese regeringen moeten snel moedige stappen zetten om de euro te redden. Ze moeten snel, met hulp van de Europese Centrale Bank, het euronoodfonds versterken. Dat verlangen de Groene partijen in Europa, waaronder GroenLinks. Tijdens het congres van de Europese Groenen in Parijs namen aangesloten partijen de Verklaring van Parijs aan, een twaalfpuntenplan om de escalatie van de eurocrisis te stoppen.
De Groenen willen van het euronoodfonds EFSF een bank maken, die geld kan lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). “Zo krijgt het noodfonds een veel groter blusvermogen”, onderstreept Bas Eickhout i, Europarlementariër voor GroenLinks.
"Deze aanpak is overtuigender en minder riskant dan de hefboomconstructies die de regeringen van de eurozone nu onderzoeken.”
Volgens Eickhout moet het inmiddels wel duidelijk zijn dat alleen de ECB kan voorkomen dat de eurobrand van het ene naar het andere land overslaat. “Door de steun van de ECB via het noodfonds te laten lopen blijven politici, niet centrale bankiers, verantwoordelijk voor de eisen waaraan landen moeten voldoen in ruil voor steun.”
Eisen voor Europese steun
Deze eisen waaraan landen moeten voldoen om Europese steun te krijgen, moeten niet alleen bezuinigingen omvatten, maar ook structurele hervormingen en toekomstgerichte investeringen, zo benadrukken de Europese Groenen. “De eenzijdige nadruk op bezuinigen leidt ons linea recta in een recessie”, stelt Eickhout.
“We moeten de Zuid-Europese economieën juist sterker maken.”
Patstelling
De euro dreigt het slachtoffer te worden van een patstelling tussen noord en zuid, constateert Eickhout. Voor de Noord-Europese landen, met Duitsland voorop, is een grotere rol van de ECB bij de crisisbestrijding taboe. Zuid-Europese landen aarzelen met het doorvoeren van hervormingen die de houdbaarheid van hun schuld verbeteren. De Europese Groenen hebben dit weekend in Parijs laten zien dat zij - anders dan Merkel, Sarkozy, Rutte en hun collega's - in staat zijn deze tegenstellingen te overbruggen.
De Verklaring van Parijs
Dit zijn de twaalf punten uit de Verklaring van Parijs over de Groene aanpak van de eurocrisis.
-
-Maak de schuldenlast van de Grieken houdbaar.
-
-Zorg ervoor dat het euronoodfonds EFSF (en opvolgers) een effectieve noodstop zijn voor landen in crisis.
-
-Herkapitaliseer de Europese banken.
-
-Pas de strategie van alleen bezuinigen aan.
-
-Herreguleer de financiële sector in Europa.
-
-Ontwikkel een gedegen Europees belastingplan, inclusief het aanpakken van belastingontduiking en het voorkomen van makkelijke belastingontwijking.
-
-Richt een Europees Monetair Fonds op.
-
-Zorg dat de Europese controle op macro-economische onevenwichtigheden van de grond komt en evenwichtig wordt beoordeeld.
-
-Gebruik de Europese begroting als een instrument in het economisch beleid, creëer een Europees ministerie van Financiën.
-
-Start een Green Deal voor Europa, met daarin
-
-Stel de EU2020-doelen net zo belangrijk als de afspraken over stabiliteit en groei en andere financiële doelen.
-
-Maak de handel in CO2-uitstootrechten effectiever door de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met dertig procent terug te brengen.
-
-Stel een CO2-stresstest verplicht voor financiële instellingen, verwerk klimaatrisico als een systeemrisico in bestaande wetgeving, promoot groene beursindexen die beursgenoteerde bedrijven kunnen gebruiken in hun verantwoording naar aandeelhouders, steun de ontwikkeling van groen bankieren, met belastingvoordelen als dat kan.
-
-Sta de Europese Inversteringsbank toe om groene obligaties uit te geven om zo groene investeringen te bevorderen, verplicht pensioenfonden om een aandeel van hun beleggingen te inveteringen in groene bedrijven.
-
-Stap over naar hernieuwbare energie, stop met kernenergie en centrales op fossiele brandstof.
-
-Beslis samen over regels voor economisch beleid.
-
-Schrijf een Conventie uit voor een Nieuw Europa.