Speculeren op failliet van landen verboden in Europa

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 15 november 2011.
Speculeren op failliet van landen verboden in Europa
Bron: GroenLinks Europa

Het speculeren op het faillissement van landen, via het kopen van naked credit default swaps op staatsobligaties, wordt verboden in de Europese Unie. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een akkoord dat de Groene Europarlementariër Pascal Canfin vorige maand bereikte met de Europese ministers. De handel in deze financiële producten verergerde de schuldencrisis van de eurolanden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is dan ook tevreden met het behaalde resultaat waardoor een een einde komt aan de deze schadelijke vorm van speculatie.

Credit default swaps

Met een credit default swaps (CDS) kan de houder van een obligatie zich indekken tegen het risico op wanbetaling van de lener. Het probleem is dat deze verzekeringen ook worden verhandeld door partijen zonder dat ze zelf de betreffende staatsobligaties bezitten (dat heet ongedekt of 'naked'). Als er twijfel ontstaat over de kredietwaardigheid van een land, dan stijgt de waarde van een CDS. Bezitters van een ongedekte CDS zijn dus gebaat bij afnemend vertrouwen in een land.

"Speculatieve handel heeft de schuldencrisis van eurolanden verergerd”, stelt Eickhout. “Het is dus volledig terecht dat we deze financiële producten in de ban doen. Ze dienen geen ander doel dan kortetermijnspeculatie en vergroten daarmee de onzekerheid in financieel instabiele tijden.”

Naked short selling

Het Europees Parlement ging ook akkoord met het inperken van naked short selling: het verkopen van effecten die je nog niet bezit, maar op een later moment aan de koper levert in de veronderstelling dat de koers ervan zal dalen. De verkoper moet voortaan voor het einde van een handelsdag aantonen dat hij 'redelijkerwijze' in staat is om de te verkopen effecten ook daadwerkelijk te leveren. Eickhout had daar liever een hardere eis gezien, maar daar gingen de Europese ministers van financiën niet mee akkoord.

Eickhout ziet in de wetgeving echter een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie:

“Met deze inperkingen van riskante financiële producten worden lessen getrokken uit de financiële crisis. Partijen die willen speculeren moeten de volledige risico's daarvan zelf dragen. Praktijken die de stabiliteit van het financiële systeem en van de overheidsfinanciën in gevaar brengen gaan terecht in de ban.”