Europese verdragen moeten aangepast voor stabiel economisch bestuur - Hoofdinhoud
Door de eurocrisis koerst de Europese Unie af op een nieuwe wijziging van haar verdragen. Herman van Rompuy, de voorzitter van de Raad van Europese regeringsleiders, informeerde woensdagmorgen het Europees Parlement over een aantal verbeteringen die hij wil agenderen, zoals het invoeren van euro-obligaties. De aanpak van de eurocrisis wint aan geloofwaardigheid als de Europese Unie laat zien dat ze de monetaire unie wil ondersteunen met een echte economische unie. Daarom steunt GroenLinks steunt de verdragsherziening, op voorwaarde dat het leidt tot een democratischer Europa.
Euro-obligaties
Van Rompuy opperde dat de landen van de eurozone een deel van hun staatsschuld gezamenlijk gaan financieren, door middel van euro-obligaties.
“De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de grootste voorvechter is van een verdragsherziening, mag dit onderdeel niet blokkeren”, vindt Bas Eickhout, economisch woordvoerder van GroenLinks in het Europarlement.
“Sterker nog, gezien het tempo waarin de eurocrisis escaleert doet zij er goed aan te onderzoeken welke vormen van euro-obligaties zonder verdragswijziging kunnen worden ingevoerd.”
Merkels eigen adviseurs, de Duitse Raad van Economische Experts, ook wel de Vijf Wijzen genoemd, presenteerden pas een interessant voorstel daartoe, in de vorm van een tijdelijk schuldverminderingsfonds, legt Eickhout uit.
Straf voor macro-economische onevenwichtigheden
Het arsenaal aan sancties tegen begrotingszondaars wil Van Rompuy uitbreiden, onder meer met het intrekken van stemrecht. Ook wil hij verdergaande afspraken maken over de aanpak van zogenaamde macro-economische onevenwichtigheden.
“Dat betekent dat bepaalde kenmerken van de Nederlandse economie die riskant zijn voor de eurozone, zoals het grote handelsoverschot en de hoge privéschulden als gevolg van de hypotheekrenteaftrek, nog eerder in het vizier van Brussel komen”, constateert Eickhout.
“Laat Nederlandse politici zich dan ook geen illusies maken: een sterkere economische unie brengt met zich mee dat we meer soevereiniteit gaan delen met de Europese partners.”
Niet in achterkamertjes
Juist omdat de verdragsherziening moet leiden tot een democratischer Europa, mogen de onderhandelingen hierover zich niet in achterkamertjes afspelen, stelt Judith Sargentini, delegatieleider van GroenLinks in het Europarlement. Het Europarlement heeft vandaag duidelijk gemaakt dat de verdragswijziging moet worden toevertrouwd aan een Conventie: een forum van regeringsvertegenwoordigers, nationale en Europese parlementariërs dat in het openbaar overlegt en besluit over een blauwdruk voor een nieuw verdrag. Deze methode schept ook de grootste kans op een eindresultaat dat de Europese democratie versterkt.
Sargentini: “We mogen de toekomst van onze munt, onze banen en onze pensioenen niet overlaten aan technocraten en financiële markten.”
“Om het vertrouwen van de wereld, de markten en de burgers in de euro te herwinnen is niet alleen meer daadkracht nodig op korte termijn”, aldus Eickhout. “De Europese Unie moet ook laten zien dat zij bereid is de euro een steviger politiek fundament te geven.”